• In English
  • Небезпека у консервованих продуктах. Ботулізм!
    , опубліковано 10 Березня 2017 року о 14:14

    Ботулізмхвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму.

    Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу.

    Першими типовими ознаками ботулізму є сухість в роті, «сітка» або «туман» перед очима, погане розрізнення предметів, наростаюча м’язова слабкість, утруднене ковтання.

    Якщо з’явилися у людини подібні симптоми, необхідно в терміновому порядку викликати швидку допомогу.

    В поточному році Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» надано попередню інформацію щодо випадку захворювання на ботулізм мешканця Сторожинецького району. За даними санітарно-епідеміологічного розслідування, захворівший вживав в їжу консервований мясний паштет домашнього приготування.

    На протязі 2016 року в Чернівецькій області зареєстровано чотири випадки захворювань на ботулізм в побуті, які були пов’язані з вживанням консервованої продукції домашнього приготування. Ботулізм був зареєстрований в Хотинському, Новоселицькому, Сторожинецькому районах та в м. Новодністровськ.

    Дотримання санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні, правил заготовки та консервування продуктів виключає можливість накопичення в них ботулотоксину, в першу чергу в м’ясних, рибних, грибних. Часто зовнішній вигляд продуктів, у яких утворився ботулінічний токсин, змінюється. Вони розм’якшуються, з’являється неприємний запах, утворюється газ. У консервації виникає бомбаж, такі продукти категорично не можна використовувати в їжу.

    Кип’ятіння на протязі 10-15 хвилин перед вживанням таких продуктів дозволяє повністю нейтралізувати ботулотоксин.

    Будьте уважні і обережні при вживанні будь-яких консервів. Бережіть здоров’я своє та членів своєї родини!

     

     

     

    Call Now Button
    Будь в курсі подій