Перейти до основної сторінки
Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму.
Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу.
Першими типовими ознаками ботулізму є сухість в роті, «сітка» або «туман» перед очима, погане розрізнення предметів, наростаюча м’язова слабкість, утруднене ковтання.
Якщо з’явилися у людини подібні симптоми, необхідно в терміновому порядку викликати швидку допомогу.
В поточному році Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» надано попередню інформацію щодо випадку захворювання на ботулізм мешканця Сторожинецького району. За даними санітарно-епідеміологічного розслідування, захворівший вживав в їжу консервований мясний паштет домашнього приготування.
На протязі 2016 року в Чернівецькій області зареєстровано чотири випадки захворювань на ботулізм в побуті, які були пов’язані з вживанням консервованої продукції домашнього приготування. Ботулізм був зареєстрований в Хотинському, Новоселицькому, Сторожинецькому районах та в м. Новодністровськ.
Дотримання санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні, правил заготовки та консервування продуктів виключає можливість накопичення в них ботулотоксину, в першу чергу в м’ясних, рибних, грибних. Часто зовнішній вигляд продуктів, у яких утворився ботулінічний токсин, змінюється. Вони розм’якшуються, з’являється неприємний запах, утворюється газ. У консервації виникає бомбаж, такі продукти категорично не можна використовувати в їжу.
Кип’ятіння на протязі 10-15 хвилин перед вживанням таких продуктів дозволяє повністю нейтралізувати ботулотоксин.
Будьте уважні і обережні при вживанні будь-яких консервів. Бережіть здоров’я своє та членів своєї родини!
Попередня
Наступна