• In English
  • Незабаром 20 вересня 2017 року, що із НАССР ?….
    , опубліковано 12 Вересня 2017 року о 17:17

    Першими вимогу Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості  харчових продуктів” мають виконати підприємства з високим ступенем ризику, чия продукція містить активні компоненти тваринного походження. Зокрема, бійні, молокозаводи, підприємства з переробки й виробництва м’яса, тощо. Їм дали термін до 20 вересня 2017 року. Як вказано в Законі, НАССР упроваджується “на потужностях, які провадять діяльність із харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (необроблене молоко, м’ясо, риба, молюски і ракоподібні, зокрема свіжі, охолоджені або заморожені, яйця, мед, їхні похідні та інші продукти, виготовлені з частин тварин, окремих їхніх органів та/або тканин, призначені для споживання людиною)”.

    Через рік — до 20 вересня 2018 року — цю процедуру мають пройти підприємства, котрі провадять діяльність із харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (кондитерські фабрики, підприємства з переробки й виробництва фруктової і овочевої продукції).

    Перші два етапи стосуються передусім крупних підприємств. А вже до 20 вересня 2019 року систему мають запровадити на малих потужностях (малими вважаються потужності, які постачають харчові продукти кінцевому споживачу, мають не більше ніж 10 осіб робочого персоналу, займають площу не більше ніж 400 кв. м, або потужності, які не постачають харчові продукти кінцевому споживачу та мають не більше ніж 5 осіб робочого персоналу).

                Що буде з тими, хто «не встигне»?

    Вже з 20 вересня 2017 року можуть  стартувати перевірки на предмет того,  які підприємства дотримуються  НАССР (ст. 20 та 21 Закону України “Про основні принципи і вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”). За результатами перевірок порушників можуть  оштрафувати (пункт 4 частини першої статті 64 вищезгаданого закону): юридичних осіб — у розмірі від 30 75 мінімальних заробітних плат (73,6 тис. – 96 тис. грн); фізичних осіб -підприємців — від 3-15 мінімальних заробітних плат (25,6 тис. – 48 тис. грн) та ще й загроза зупинення роботи потужності.

    Отже, якщо   підприємство несерйозно поставилося до вимоги впровадження HACCP, йому доведеться готуватися до неприємних процедур перевірки та до не таких уже й малих штрафів.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій