• In English
  • Борис Кобаль: Ветеринарний паспорт, чіп та щеплення – основні вимоги для перевезення домашнього улюбленця закордон
    , опубліковано 26 Січня 2018 року о 16:16

    Законодавством України визначено порядок перевезення тварин як всередині держави, так і за її межі. Він передбачає отримання ветеринарного паспорту для тварини, її чіпування та щеплення. Про це повідомив директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Борис Кобаль у прямому ефірі «Прямого каналу».

    «Для того, щоб вивезти тварину в іншу державу, зокрема, до країни ЄС, власник повинен виконати вимоги цієї країни. Тварина має бути чіпована, мати ветеринарний сертифікат та щеплення проти сказу», – наголосив Борис Кобаль щодо вимог до некомерційного переміщення домашніх тварин.

    Якщо тварина ідентифікована за допомогою чіткого татуювання і наявні документи, які підтверджують, що татуювання було зроблено до 3 липня 2011 року, ідентифікація вважається відповідною нормам ЄС, тому чіпування може робитися на розгляд власника тварини.

    Чіпувати тварину та отримувати для неї паспорт міжнародного зразка можна у приватній і в державній установах ветеринарної медицини.

    Для отримання міжнародного ветеринарного сертифіката власник повинен забезпечити тварині щеплення проти сказу не пізніше, як за 30 днів до отримання документа. Також до ветеринарного сертифіката має бути додана довідка про результати експертизи діагностичного закладу на напругу антитіл щодо сказу. Це дослідження на наявність антитіл до збудника сказу робиться не раніше, ніж за 30 днів після дати вакцинації і не пізніше ніж за три місяці після проведення щеплення.

    Дане дослідження має проводитися лабораторією, уповноваженою Європейською Комісією. В Україні єдиною установою, яка уповноважена проводити лабораторні дослідження сироватки крові на наявність антитіл до збудника сказу є Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, який знаходиться у м.Київ. Борис Кобаль додав, що господарям тварин не обов’язково їхати до столиці – лікар може передати пробу на аналіз та потім, згідно з результатами, видати довідку.

    Отримавши результати даної експертизи, власник має звернутися за місцем реєстрації тварини в державну установу ветеринарної медицини та отримати ветеринарне свідоцтво – форму №1. Ці всі відмітки можуть заноситися в міжнародний паспорт тварини. І на підставі цих документів та експертного висновку державними інспекторами ветеринарної служби на кордоні та транспорті висновку видається міжнародний ветеринарний сертифікат. Дані спеціалісти працюють в аеропортах та на залізниці, на всіх пунктах пропуску на кордоні.

    При наявності усіх вищеназваних довідок процедура із отримання ветеринарного документа займає до 5 хвилин. Це адміністративна послуга і її вартість складає до 20 гривень. Щодо проведення лабораторних досліджень – тут інші економічні чинники, тому сьогодні проведення лабораторного дослідження коштує 2223 гривні.

    Окремі країни ЄС вимагають проведення додаткових протиепізоотичних заходів – інформацію про них можна знайти на сайтах аеропортів та Держпродспоживслужби. Також можна зателефонувати до Держпродспоживслужби, де спеціалісти нададуть консультацію щодо порядку вивезення тварин закордон.

    У свою чергу, перевезення домашніх тварин в у межах України є простішим. На підставі ветеринарного паспорту тварини ветеринарний лікар установи ветеринарної медицини видає ветеринарне свідоцтво – форму №1, яке дає право перевезення тварин в межах країни. Цей документ є обов’язковим для перевезення тварин повітряним, залізничним чи автомобільним транспортом. У даному документі зазначається, що це за тварина, куди перевозиться, хто її перевозить, яким транспортом, зазначаються всі профілактичні обробки та діагностичні дослідження.

    «Це гарантує, що тварина, яка перевозиться, є здоровою та не несе шкоди для оточуючих», – відзначив Борис Кобаль.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій