Перейти до основної сторінки
З початку року на території Чернівецької області було зареєстровано 7 випадків отруєнь грибами в побуті, внаслідок яких постраждало 7 осіб, з них 1 дитина. Випадки зареєстровані в Глибоцькому, Путильському, Кельменецькому та Сторожинецькому районах. Отруєння були обумовлені вживанням таких грибів, як сироїжки та маремухи.
Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Збираючи гриби, пам’ятайте про наступне:
ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів;
не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас;
під час посухи грибів краще не братии взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
не вживайте сирих грибів;
відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин;
Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.
Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі): негайно викликайте швидку допомогу!
Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
Попередня
Наступна