• In English
  • Новорічні та Різдвяні свята наближаються!
    , опубліковано 29 Грудня 2018 року о 12:12

    В зв’язку з наближенням сезону новорічних та Різдвяних свят з метою попередження виникнення інфекційних захворювань, отруєнь, де фактором передачі є харчові продукти Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області надає ряд рекомендацій щодо уникнення можливості інфікування та отруєнь:

    – не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;

    – не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;

    – не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку; зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;

    – не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) та не зберігати їх без холодильного обладнання, при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;

    – перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов’язково мити руки після відвідування туалетів.

    При проведенні святкових заходів в закладах дошкільної та загальної середньої освіти пам’ятайте, що відповідно до діючого законодавства  не допускається використання території, будівель, приміщень, споруд, обладнання дошкільних навчальних закладів іншими юридичними та фізичними особами з метою, що не пов`язана з навчально-виховним процесом та життєдіяльністю дітей, забороняється виготовлення харчової продукції не для потреб навчально-виховного закладу та використовувати приміщення не за призначенням (святкування весіль, днів  народжень  тощо).

    Крім того, необхідно звернуту уваги батькам при покупці новорічних солодощів на кінцеві терміни придатності для вживання та наявності маркування державною мовою.

    Ще однією загрозою для погіршення стану здоров’я – це велике навантаження на шлунково-кишковий тракт людини під час святкувань для людей, які тримали піст, який передує новорічним святам.

    Для уникнення ускладнень необхідно дотримуватись деяких рекомендацій:

    • порції повинні бути невеликими, а прийоми їжі через кожні 3-4 години;
    • вставайте з-за столу з легким відчуттям голоду і не переїдайте;
    • обмежте вживання спецій і приправ, особливо пряних і гострих;
    • віддайте перевагу нежирної риби, злаковим, овочам і фруктам;
    • не зловживайте алкогольними напоями.

    Веселих і спокійних свят!

    Call Now Button
    Будь в курсі подій