• In English
  • Профілактика ботулізму!
    , опубліковано 21 Січня 2019 року о 18:18

    Протягом 2018 року на території області зареєстровано три випадки захворювання на ботулізм в побуті (всі захворілі вживали консервовані м’ясні продукти домашнього приготування), внаслідок чого постраждало 3 мешканці Сторожинецького, Хотинського районів та м.Чернівці.

    Всі захворілі звернулися до обласних лікувальних закладів для отримання медичної допомоги.

    Ботулізм – гостра токсикоінфекція, що виникає внаслідок отруєння токсинами Clostridium botulinum, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.

    Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів.

    Першими типовими ознаками ботулізму є сухість в роті, «сітка» або «туман» перед очима, погане розрізнення предметів, наростаюча м’язова слабкість, утруднене ковтання.

     Якщо з’явилися у людини подібні симптоми, необхідно в терміновому порядку викликати швидку допомогу.

    Для профілактики ботулізму основним правилом є дотримання чистоти сировини. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.

    М’ясні та рибні продукти повинні консервуватися тільки у свіжому вигляді.

    Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки.

    Категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі та у приватних осіб.

    Будьте уважні та обережні при вживанні будь-яких консервів. Бережіть здоров’я своє та членів своєї родини!

    Call Now Button
    Будь в курсі подій