• In English
  • Обережно! Нітрати в овочах і фруктах!
    , опубліковано 26 Березня 2019 року о 13:13

    Прийшла весна, незабаром  все розквітне. Після  такої довгої  зими всі ми вже скучили  за  свіжими овочами і фруктами. Разом з тим з першими овочами, фруктами, ягодами з’являється страх отруїтися. Всі ми чули про нітрати і шкідливий  вплив:  то що ж воно таке і як  себе вберегти  і своїх діток  від їх негативного впливу.

    Нітрати – солі  азотної кислоти, яких дуже багато в навколишньому  середовищі, наприклад  у грунті або  воді . Азот поряд  з  фосфором і калієм

    становить  основу  харчування  рослин в тому  числі овочів. Нітрати від природи є у всіх овочах і фруктах, але якщо ще «переборщити» з добривами чи навмисно стимулювати ними овочі й фрукти, то  можна  й  отруїтися.

    На агропродовольчих ринках функціонують державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи , тут проводять дослідження  овочів і фруктів  на нітрати.

    З початку березня місяця перевищення норми нітратів  було в огірках , редисці, капусті.

    Продукція надходить  з Умані, Івано-Франківська, Заліщиків, Херсону, Тарасівців Новоселицького району та із несанкціонованого  ринку, що по вул. Зеленій.  Так огірки прореагували  в 12  випадках, редис в 14  випадках, в одному випадку-   капуста.

    Купуючи овочі, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість  та безпечність. На продукцію, що  реалізується на ринках –  експертні висновки лабораторії  ветеринарно-санітарної  експертизи, де конкретно зазначаються  фактичні рівні нітратів, їх норми.

    Кожен продавець на ринку  зобов’язаний мати експертний висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, в якому можна знайти всю необхідну інформацію: прізвище, ім’я, по батькові продавця, місце проживання, назву продуктів рослинного походження, результати досліджень на уміст нітратів.

    Позбутися  нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними «гинуть» і вітаміни. А ось  зменшити їхню кількість  все-таки можна.

     

    Первинна обробка  рослинних продуктів: зняття зеленого листя,  що покриває качани:  видалення  качану  з капусти, товстих стебел листя зелені, дрібних коренів буряка та моркви, обрізання огірка з обох кінців – дозволяє знизити  вміст нітратів  на 20-30 %.

    Промивання водою та механічна очистка продуктів знижує вміст нітратів  на 10%.

    Замочуйте продукти  у чистій  від нітратів воді у співвідношенні 1:10  протягом  не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів  в овочах на 25-30%.

    Бланшуйте і відварюйте овочі у великій кількості води. Одержаний відвар зливається одразу після закінчення готування, тому що при охолодженні  частина нітратів  повертається  в овочі. (При нарізанні овочів у відвар  переходить більше нітратів. Сам відвар вживати не можна, саме в нього і перейшли нітрати. Очищення від лушпиння буряка, моркви, картоплі у 2-6 разів підвищує  перехід нітратів у воду при відварюванні).

    Соліть і заквашуйте овочі. На четвертий день вміст  нітратів починає падати, а на 18 день дана  сполука  майже не визначається.

    При годуванні дітей  морквою використовуйте зовнішній шар, який залишається  безпечним, тому що нітрати переважно  накопичуються  у її центральній частині.

    Не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках, де відсутні системи контролю.

     

    Call Now Button
    Будь в курсі подій