Перейти до основної сторінки
У червні на ринках Чернівецької області спеціалістами Держпродспоживслужби не допущено до реалізації на ринках області 40 кілограмів кукурудзяної крупи з шкідниками.
Ми навіть не здогадуємося, який сюрприз нас може чекати при купівлі різних круп та борошна. Внаслідок порушення умов зберігання в цих продуктах можуть з’явитися незвані «гості» – амбарні кліщі. Одна справа, коли така «приємна несподіванка» нас чекає вдома, в кухонних шухлядах (в старих запасах), інша – на прилавках магазинів чи на ринках, де крупи та борошно зберігаються в мішках.
Такі-собі родичі павуків. За науковими даними кліщі належать до павукоподібних. Амбарні кліщі завдають велику шкоду зерну, що зберігається в коморі. Існує їх багато видів. Найчастіше кліщі розселяються за допомогою комах. Деякі з них мають спеціальні щетинки та розносяться вітром. У поширенні амбарних кліщів головну роль відіграють люди, коли розповсюджують їх з продуктами харчування.
Велика частина «кліщів з комори» живе в гниючих залишках рослинного походження. Цими останками і харчуються, і споживають мікроорганізми, що заводяться в гниючому середовищі. Комфортними умовами для існування кліщів є висока вологість, уникнення сонячних променів і забезпеченість киснем.
Більшість видів кліщів потрапляє в склади з поля під час збирання врожаю. При високій вологості масово розмножуються в зерні, яке стає непридатним для використання.
Досить часто амбарні кліщі засмічують борошно та різні крупи. Підвищена вологість у будинку – для них кращі умови. Розмножуються швидко. Дорослих членистоногих легко побачити. А ось личинки і яйця виявити складно через їх мікроскопічний розмір.
Вживання в їжу таких «заражених» продуктів небезпечно отруєнням та виникненням алергічних реакцій.
Шановні буковинці! Будьте пильними. Коли купуєте крупи, звертайте увагу на якість продукції. Пам’ятайте! Безпечна продукція – це та, що пройшла ветеринарно-санітарну експертизу і реалізується в місцях санкціонованої торгівлі.
Попередня
Наступна