• In English
  • Кавуни й дині: коли та де купувати, чого остерігатися
    , опубліковано 31 Липня 2019 року о 11:11

    Спеціалісти державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи Держпродспоживслужби в Чернівецькій області за липень через перевищений вміст нітратів не допустили до реалізації 600 кг кавунів та динь.

    Кавуни й дині – улюблені літні ласощі. Ними смакують із задоволенням як діти, так і дорослі. Солодка соковита ягода у спекотний день – це не лише смачно, а й корисно. Тому щороку з нетерпінням чекаємо фруктово-ягідного сезону.

    Попри значний вміст води (майже 90%), у кавуні є кальцій, вітаміни А, С, групи В, фолієва кислота. Серед мінеральних речовин – калій, залізо та магній. Диня багата на вітаміни А, РР, В1 та В2. Також містить калій, кальцій і залізо. Цікаво, що у м`якоті  дині є речовини, які сприяють виробленню серотоніну – “гормону щастя”.

    Традиційний сезон справжніх стиглих кавунів і динь в Україні припадає на кінець літа та осінь. Те, що пропонують покупцям у червні-липні, – скоріш за все, тепличні фрукти з високим вмістом нітратів. У результаті існує великий ризик отруєння. Особливо це небезпечно для дітей.

    Цьогоріч кавуни й дині на Буковині почали продавати ще наприкінці червня – у супермаркетах, на агропродовольчих та стихійних ринках. Попит на них неабиякий. Покупці не гребують купувати кавуни й дині навіть на узбіччях доріг, нехтуючи можливим присмаком важких металів від вихлопних газів. Споживачі не думають про наслідки.

    Зараз у ЗМІ є багато порад на кшталт: як правильно обрати кавун та диню, як перевірити на вміст нітратів у домашніх умовах. Радять навіть носити із собою нітратомір (прилад для виміру нітратів). Як ним користуватись? Як правильно визначити вміст шкідливих речовин у продукті? Чи дійсні показники? Це досить важливі питання.

    Для того, щоб уберегти своє здоров’я, пам’ятайте:

    • серпень, вересень – найкращий час для споживання баштанних культур;
    • якщо ж вам все-таки захотілось посмакувати ранніми кавунами та динями, купуйте їх у супермаркетах та на агропродовольчих ринках із належно облаштованими місцями торгівлі. Там продукція проходить обов’язковий ветеринарно-санітарний контроль. Прилади повірені, калібровані. Тобто показники точні;
    • оминайте стихійні ринки. Особливо уздовж проїжджої частини дороги;
    • у жодному разі не купуйте розрізаних кавунів. Це може призвести до тяжких наслідків. Наприклад, до гострих кишкових отруєнь;
    • ті, хто самостійно бажають скористатися нітратоміром, повинні враховувати те, що кожен вимірювальний прилад має свій діапазон виміру і відповідну похибку. На відміну від побутової, професійна вимірювальна техніка підлягає періодичним повіркам (випробуванням) на точність вимірювання.

    Максимальний показник нітратів у липні на ринках Буковини в кавунах – 100-200 мг/кг (при нормі 60 мг/кг). А ось для дині він сягнув майже 1000 мг/кг (норма – 90 мг/кг). Везуть баштанні переважно з Херсона. Збирають урожай, скоріш за все, недостиглий. Це збільшує відсоток неякісної продукції.

    Загалом із ринків Чернівецької області вилучили 1104,2 ягід та фруктів. Через порушення умов транспортування, реалізації та органолептику.

    Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області закликає буковинців купувати продукти лише у призначених для торгівлі місцях. Щоб запобігти виникненню отруєнь, лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи обов’язково досліджують овочі та фрукти на вміст нітратів.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій