Перейти до основної сторінки
Ветеринарні лікарі на Буковині нерідко мають справу з паразитарними захворюваннями тварин – як домашніх, так і сільськогосподарських. І хоча профілактичні заходи здійснюються своєчасно, випадки зараженої гельмінтами «забійної продукції» все ж таки зустрічаються. Чому так відбувається? Як запобігти? І як впливають ендопаразити (внутрішні паразити) на якість продукції? – це важливо знати.
В Чернівецькій області кількість великої рогатої худоби та свиней сягає 240 тисяч голів. З них 70% припадає на приватний сектор. На відміну від господарств, де всі тварини проходять обов’язкову дегельмінтизацію, обробляти домашню худобу від паразитів власники не поспішають – всупереч ветеринарним лікарям, не вважають за необхідність. Можливо, через необізнаність, а може і через додаткові витрати. Як там не було, це актуальне питання і потребує детального роз’яснення.
Для інформації
Дегельмінтизація – звільнення організму тварин від паразитичних гельмінтів за допомогою хіміотерапевтичних препаратів (антигельмінтиків). Вилікувати хвору тварину й запобігти поширенню інвазійних елементів у зовнішньому середовищі – основна мета дегельмінтизації.
На земній кулі існує близько 1,5 млн видів живих організмів тваринного походження. З них майже 6 % ведуть паразитичний спосіб життя. У кожного існує свій цикл розвитку – від яйця (личинки) до статевозрілої стадії. Тобто, доки паразит виросте, він минає ціле коло. Звідси виділяють дефінітивних (залишкових), проміжних, резервуарних, облігатних (обов’язкових) хазяїв. Крім того, джерелом зараження можуть бути грунт, трава, вода, корм. Так паразитами худоба може заразитись під час випасання на природних пасовищах (шлунково-кишкові стронгілятози, фасціольоз, диктіокаульоз, бабезіоз та інші).
Є гельмінти, які надають перевагу виключно організму м’ясоїдних або сільськогосподарських тварин, а є й такі, що встигають змінити двох господарів. Паразити можуть розвиватися в різних органах і тканинах. Вони завдають не аби яку шкоду організму тварин і людини:
– механічний вплив (порушення цілісності тканин, розрив капілярів, крововиливи, виникнення запальних процесів);
– алергічний вплив (виділення продуктів метаболізму, які мають властивості алергенів);
– токсичний вплив (порушення обміну речовин, нерідко виникає токсикоз);
– трофічний вплив (живлення соками й тканинами хазяїв);
– інокуляторний вплив (личинки багатьох гельмінтів, комах у період міграції можуть заносити в організм й тканини хазяїна різні види мікроорганізмів).
Задля того, щоб розірвати цей безкінцевий ланцюг, необхідно враховувати весь цикл розвитку паразита. Адже це не лише запорука здоров’я тварин, а й чиста, здорова, безпечна продукція тваринництва.
Для вирішення цього питання обов’язковими є:
Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області звертається до власників худоби та реалізаторів продукції тваринництва. Реалізацію продукції проводьте після відвідування державної установи ветеринарної медицини чи державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчому ринку, де вам спеціалісти зроблять кваліфіковане заключення щодо її безпечності.
Попередня
Наступна