• In English
  • Йододефіцит
    , опубліковано 27 Січня 2020 року о 17:17

    Буковину зараховують до так званих ендемічних зон (вміст йоду у грунті, воді та відповідно у продуктах харчування рослинного походження дуже малий.

    Для чого організму потрібен йод?

    Йод займає центральне місце в здорової функції щитовидної залози. Щитовидна залоза використовує йод для створення гормонів. Ці гормони виконують життєво важливі функції: підтримують нормальний вуглеводний, білковий і жировий обмін в організмі, а також стабільний стан психіки, –   При нестачі йоду порушується обмін речовин в організмі, перестає правильно функціонувати щитовидна залоза, послаблюється імунітет. Погіршується також стан шкіри, нігтів і волосся, підвищується ризик розвитку атеросклерозу та ожиріння. Особливо позначається недостатність йоду на дітях та вагітних жінках.

    Ознаки дефіциту йоду

    В першу чергу йододефіцит відбивається на розумових і фізичних здібностях жінки. Найпоширеніші симптоми нестачі йоду наступні:

    • підвищена стомлюваність, занепад сил, сонливість;
    • депресивний стан, дратівливість, сльозливість;
    • тривожний сон;
    • головні болі, серцебиття, зниження тиску;
    • зниження пам’яті, загальмованість реакції;
    • мерзлякуватість і часті застуди;
    • набір ваги;
    • захриплість;
    • зниження потягу;
    • порушення менструального циклу, безпліддя..

    Якщо людина помітила у себе симптоми йододефіциту, їй треба звернутися за консультацією до лікаря ендокринолога за місцем проживання, або в обласний ендокринологічний центр. Йодовмісні препарати бажано приймати після консультації з лікарем.

     Профілактики йододефіциту

    Для профілактики йододефіциту достатньою регулярно споживати продукти, збагачені йодом. Перше місце серед них посідає йодована сіль, до складу якої входить йодистий калій. Щоб запобігти йододефіциту, досить щодня вживати разом із їжею 5-6 грамів такої солі. Але йод легко випаровується, тому йодована сіль вимагає уважного використання. По-перше, термін придатності такої солі, зазвичай, не перевищує трьох місяців і в простроченому продукті йоду вже немає. По-друге, йодована сіль повинна бути запакована в непрозорий поліетиленовий пакет або фольгу й зберігати її треба в щільно закритій посудині. По-третє, солити їжу потрібно після її приготування, тому що при високій температурі йод швидко випаровується. Або ж слід готувати їжу недосоленою, а вже потім досолювати у тарілці за смаком.

    Багата на йод морська риба, інші морепродукти, риб’ячий жир, морська капуста, хурма, солодкий перець і фейхоа, волоські горіхи, зернята яблук, чорноплідна горобина. Щоб зберегти йод у йодовмісних продуктах, їх треба правильно готувати. Наприклад, морську рибу потрібно варити, а не смажити. А от звичайна капуста й редька, навпаки, вимивають і без того малу кількість йоду з організму. Тому лікарі не схвалюють популярну останнім часом капустяну дієту. Але щоб організм засвоїв необхідний мінерал — йод, насамперед має бути здоровим шлунково-кишковий тракт. Коліти, гастрити, дуоденіти та інші подібні захворювання порушують всмоктуваність у кишечнику. Якщо це не усунути, скільки не вживай багатих на йод продуктів, усе буде проходити повз організму.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій