• In English
  • Лейкоз великої рогатої худоби: небезпека для власників корів та споживачів молочної продукції
    , опубліковано 09 Грудня 2021 року о 12:12

    Впродовж багатьох років лейкоз великої рогатої худоби є актуальною проблемою для тваринництва. Лейкоз – це інфекційна, хронічна хвороба пухлинної природи, яка характеризується злоякісним розмноженням клітин кровотворних органів з порушенням їх дозрівання, що зумовлює дифузну інфільтрацію різних органів і тканин та утворення в них злоякісних пухлин.

    Джерелом інфекції є хворі тварини. Серед тварин на лейкоз найчастіше хворіють велика рогата худоба, рідше – вівці, коні, собаки та коти. Можуть хворіти тварини всіх порід переважно старшого віку.
    При лейкозі існує два шляхи передачі вірусу: вертикальний – від матері до плоду і горизонтальний – від однієї тварини до іншої.  Вірус виділяється з тіла тварини з кров’ю (може передаватися через укуси комах), з молоком,  зі слиною та з іншими екскрементами, що містять білі кров’яні тільця – лімфоцити.
    Зараження відбувається при спільному випасанні, при спільному утриманні здорових і хворих тварин.
    Основним методом прижиттєвої діагностики цієї підступної хвороби є серологічний, тобто виявленням антитіл у сироватці крові тварин.

    Проводять таку діагностику спеціалісти державних установ ветеринарної медицини нашої області під час щорічної диспансеризації тварин – комплексу планових діагностичних, лікувально-профілактичних і санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на раннє виявлення ознак захворювань тварин.

    Для недопущення розповсюдження інфекційного захворювання у стаді, фермі, присадибному господарстві забороняється:

    -випасати хворих на лейкоз тварин разом зі здоровими в загальних стадах.
    -реалізовувати молоко на переробні підприємства, ринки тощо.
    -тримати хвору тварину в одному приміщенні зі здоровими.
    -здійснювати переміщення тварин без відома спеціалістів державних установ ветеринарної медицини.

    Молоко від позитивних на лейкоз корів використовується лише після знезараження методом кип’ятіння в межах свого підсобного господарства. Після вибуття тварини з господарства необхідно проводити ретельну дезінфекцію тваринницьких приміщень.
    Звертаємося до всіх власників тварин із проханням відповідально ставитися
    до проведення фахівцями ветеринарної медицини щорічної диспансеризації тварин. Тільки тоді ви будете мати гарантії того, що ваша тварина здорова, а продукція від неї – безпечна.

    Call Now Button