• In English
  • Безпечний фермерський продукт. На що слід звертати увагу, щоб обрати якісні продукти на ринку
    , опубліковано 21 Січня 2022 року о 13:13

    Справжнім гастрономічним скарбом для кожної господині є ринок. Тут є все: і стиглі огірочки, і хрустка зелень, і червоні соковиті яблучка, і домашня курочка, і теплий запашний хліб та ще багато інших смаколиків. Стільки всього хочеться купити саме тут, а не у великих супермаркетах.

    Проте, як впевнетися в тому, що продукт, який ви хочете придбати, дійсно якісний і не зашкодить вашому здоров‘ю та здоров‘ю вашої родини. Відповідальність за неякісний фермерський продукт на нашому столі несе не тільки виробник, який знехтував гігієнічними нормами на стадіях виробництва та обігу продукції. А й ми самі, коли були недостатньо пильними при виборі.

    Ось кілька порад, як обирати дійсно безпечні фермерські продукти для вас та вашої родини:
    – запитуйте у продавця підтверджуючі документи. Залежно від того, який саме харчовий продукт і де (у супермаркеті, фермерській крамниці, на ринку тощо) обираєте, ви можете попросити «Сертифікат відповідності», «Декларацію виробника» або «Протокол лабораторного дослідження». Якщо вам надали один із трьох документів, значить, продукт тут можна сміливо купувати.
    – вивчайте термін придатності продукту. Ця інформація прописана не етикетці. Локальні фермерські продукти реалізовуються здебільшого протягом 24 годин з моменту їхнього виробництва чи збору. Короткий термін придатності – одна з ознак натуральності продуктів та відсутності у них консервантів.
    – в жодному разі не купуйте товари, термін придатності яких добіг кінця! Адже в цьому випадку дійсно якісні та корисні продукти перетворюються на ідеальне середовище для розмноження хвороботворних бактерій.
    – разом з терміном придатності візьміть до уваги умови зберігання товару у місці продажу. Наприклад, молочні, м’ясні продукти, кондитерські вироби, що зберігаються в антисанітарних умовах та без холодильника, можуть становити смертельну загрозу здоров’ю. У прямому сенсі тримайтесь якнайдалі від таких продуктів, аби не провести наступні дні у лікарні.
    – зважайте на ціну. Високоякісні фермерські продукти зазвичай до 30% дорожчі, ніж доступні аналоги масового виробництва. Невеликі виробники пропонують досить обмежені партії продукції, вкладаючи у цю справу кропіткий труд та величезні ресурси. Вони не заощаджують на дотриманні стандартів якості та безпечності продуктів, технологічних інструкцій, гігієнічних норм протягом всього процесу «від лану до столу». Безвідповідальні фермери, заощаджуючи на виробничих процесах, можуть пропонувати нижчу ціну.
    – ретельно обирайте місце реалізації. Якщо ви купуватимете харчові продукти на стихійному ринку, на розкладці у підземному переході або з тротуару біля автобусної зупинки, ви жодним чином не будете застраховані від неякісного товару. Навіть якщо доброзичлива продавчиня переконує вас, що продукт «свіженький», він зрештою може виявитись зіпсованим, простроченим та завдати серйозної шкоди здоров’ю. Бо ніяк не перевірити, за яких умов його виробляли та зберігали. До того ж вам не буде куди звертатись зі скаргами, окрім як до самого горе-продавця.

    Слідування таким простим порадам дозволить вам уберегти свою родину від небезпек, що їх несуть неякісні продукти, та поповнити родинний раціон корисними місцевими фермерськими товарами.

    Будьте свідомим споживачем, котрий дбає про своє здоров’я і безпечність харчових продуктів. Тож споживаймо свідомо!

    Call Now Button