• In English
  • Небезпечна продукція стихійних ринків.
    , опубліковано 16 Червня 2022 року о 11:11

    Ми вже звикли до того, що «домашня продукція» – це «натуральна продукція». Вона корисна, смачна та за доступною ціною. Тому, здебільшого, віддаємо перевагу ринку, ніж крамниці. Але що примітно – до ринків можемо так і не дійти. Отоварюємося, безпосередньо, «на шляху додому». Купуємо так звані «продукти від бабусі» в місцях стихійної торгівлі. А чи безпечна ця продукція? Яке її походження? Де виготовлена? І взагалі, в яких умовах реалізується? – це особливо гостре питання у літній спекотливий період.

    На стихійних ринках асортимент величезний. М’ясо, молоко, сметана, сир, яйця, домашня консервація – все «засмагає» під відкритим сонцем, з явним порушенням санітарії. А між іншим, умови та термін зберігання – зараз неабияк важливе питання. Адже якість продукції тут ніхто не перевіряє.

    Високі температури прискорюють розмноження мікроорганізмів, продукти швидко псуються. Це загрожує зростанням випадків інфекційних кишкових захворювань. Ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз – до нашого організму такі бактерії-збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами. Останнім часом відмічається погіршення ситуації щодо захворюваності на ботулізм.
    Причиною таких харчових отруєнь здебільшого слугують домашні консерви, в’ялена, копчена, солена риба. Тож важливо звертати увагу – «Що? Де? Коли?» ви купуєте.
    Першочергово! Щоб продукти харчування максимально довго не псувалися та лишались свіжими, потрібно дотримуватись необхідних умов зберігання.

    Існують відповідні температурні норми зберігання продуктів:
    + 4 … + 10 °С – кондитерські вироби, овочі, фрукти;
    +2 … + 7 °С – молочна продукція, в тому числі сири; м’ясна і рибна гастрономія;
    -1 … + 2 °С – свіже м’ясо і риба (на льоду), морепродукти;
    -2…+2 °С – риба гарячого копчення;
    -2…-5 °С – риба холодного копчення;
    –18 °С – заморожене м’ясо, птиця, риба, пельмені. Саме така температура гальмує біологічні процеси розкладання продуктів харчування, особливо це стосується м’ясних і рибних виробів.

    Важливе значення має і термін зберігання. Наприклад, охолоджене м’ясо і фарш лишаються свіжими при температурі 0 – +2° С близько доби. Стільки ж часу можна тримати великі нарізні шматки м’яса за температури від +2°С до +6°С. Буженину, окіст, цілий м’ясний рулет, варену, фаршировану ковбасу, кров’янку, лівер, сардельки, сосиски можна до трьох діб зберігати при температурі від 0 до +8°С. Сало тримають при температурі не вище +1°С.

    Свіже не пастеризоване молоко лишається дійсно свіжим 1 добу за температури 4°С та 6 діб за температури 8°С. Вершкове масло треба зберігати не вище +6°С (до 10 діб). Яйця курячі при температурі +3 – +6°С можуть не псуватися протягом 25 діб.

    Саме вище зазначені режими гарантують, що товар зберігається якісно, а головне – він безпечний для здоров’я людини.

    В Чернівецькій області діє 30 офіційно зареєстрованих агропродовольчих ринків з облаштованими державними лабораторіями ветеринарно – санітарної експертизи. Цю цифру значно перевищують стихійні базари, де відсутні жодні умови для безпечної реалізації. Якість продуктів тут не контролюється, харчі продаються прямо з асфальту, порушені будь-які санітарно-гігієнічні умови. Нарешті – це незаконно!

    На кожному ринку має бути встановлене холодильне обладнання. Всі продукти перед тим як потрапити до споживача повинні пройти ветеринарно-санітарний контроль. Зберігатися свіжа продукція на прилавку має не більше ніж шість годин.

    Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області звертається до мешканців області з проханням утриматись від купівлі-продажу продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі. Це великий ризик. Адже якість та безпечність цих продуктів проконтролювати неможливо.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій