• In English
  • Розповідаємо про вимоги до організації харчування в закладах оздоровлення та відпочинку для дітей
    , опубліковано 21 Червня 2022 року о 09:09

    Держпродспоживслужба підготувала рекомендації щодо функціонування дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, зокрема, щодо дотримання санітарно-гігієнічного, протиепідемічного та дезінфекційного режимів, а також організації безпечного перебування дітей у закладах.

    Сьогодні розповідаємо про вимоги до організації харчування, які є важливими для профілактики виникнення та розповсюдження спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь в дитячих організованих колективах:

    • забороняється використовувати залишки їжі від попереднього прийому, а також приготовану напередодні їжу;
    • забороняється виготовлення кислого молока і інших кисломолочних продуктів, млинців з м’ясом, макарон по-флотськи, кондитерських виробів з кремом, кремів, напоїв, морсів, квасів, холодців, заливних блюд (м’ясних та рибних), форшмаків з оселедців, виробів у фритюрі, паштетів, використання фляжного сиру з непастеризованого молока;
    • категорично забороняється вживання грибів у їжу, використання фляжного молока без кип’ятіння, фляжного сиру, сметани і зеленого горошку без термічної обробки, кров’яних та ліверних ковбас, яєць і м’яса водоплавних птахів, консервованих продуктів домашнього виготовлення;
    • сметана і сир, вироблені молокопереробним підприємством у дрібній фасовці, не потребують спеціальної термічної обробки.

    При перевірці дотримання вимог до безпечності та якості харчових продуктів у закладах дитячого відпочинку фахівцями Держпродспоживслужби звертається увага на наявність необхідних реєстраційних та супровідних документів у операторів ринку, які постачають продукти харчування, організацію питного режиму та відповідність води питної  вимогам санітарного законодавства.

    Крім того, перевіряється дотримання температурного режиму зберігання продуктів, наявність в робочому стані холодильного та технологічного обладнання, стан поверхонь, що контактують з харчовими продуктами, відсутність медичних протипоказань щодо поводження з харчовими продуктами у персоналу, що підтверджується наявністю результатів періодичного профілактичного медичного огляду та виконання норм харчування і відповідності раціону, затвердженому Держпродспоживслужбою примірного меню.

    Здоров’я дітей і якість їхнього відпочинку – це безумовний пріоритет для Держпродспоживслужби. Тому наші фахівці будуть створювати всі умови для того, щоб відпочинок дітей був не тільки приємним, але й безпечним.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій