• In English
  • Як правильно вибрати морозиво в магазині?
    , опубліковано 20 Серпня 2022 року о 00:00

    Морозиво — це завжди смачно! Бадьорий десерт дарує заповітну прохолоду в спекотні дні. А справжні ласуни куштують його навіть взимку. Кожен день холодильники магазинів поповнюються новими пропозиціями. Однак не все морозиво однаково корисно. Деякі виробники, бажаючи отримати більше прибутку, використовують дешеві та неякісні інгредієнти.
    Наші поради допоможуть вам зрозуміти, як вибрати якісне морозиво, яке буде не тільки смачним, але й безпечним.
    Щоб знати, як вибрати морозиво в магазині, трохи пройдемося по теорії. Багато що залежить від набору інгредієнтів. Залежно від складу, існують такі види морозива:
    Пломбір. Вважається найсмачнішим видом, містить від 12% до 20% тваринного жиру. Основні інгредієнти — масло, яйця, молоко.
    Вершкове. Жирність складає 8-11,5%. Виготовляється на основі вершків.
    Молочне. Містить від 0,5 до 7% жиру. В основі рецепта — молоко (сухе або незбиране).
    З комбінованим складом сировини. Це означає, що крім молочних жирів, список інгредієнтів містить їх замінники: рослинна олія.
    Сорбет. Складається з пюре ягід, фруктів. Молокопродукти не повинні додаватися.
    Фруктовий лід. Найтвердіший вид. Виготовляється з фруктового соку з додаванням цукру.
    У магазині, особливо якщо це смаколик для дитини, у вас може виникнути питання, як вибрати морозиво без пальмової олії. Для цього потрібно уважно читати склад, а також позначку стандартизації.
    Як вибрати морозиво, орієнтуючись по ДСТУ? В даний час, діє 3 стандарти для цих ласощів:
    ДСТУ 4733: 2007. Виготовлено на основі молока, вершків або масла. Рослинні жири, масла, маргарини та інші замінники не використовуються.
    ДСТУ 4735:2007. До складу входять замінники рослинного жиру.
    ДСТУ 4734:2007. Спеціальний стандарт для фруктового льоду, сорбетів і плодово-ягідних видів морозива.
    Якщо ви думаєте, як вибрати морозиво без рослинних жирів, тоді шукайте на пачці позначку ДСТУ. Найякіснішим і натуральним вважається продукт, що відповідає ДСТУ 4733. Саме таке морозиво рекомендується купувати дітям.
    Перед тим, як вибрати морозиво, переконайтеся що на упакуванні є всі потрібні маркування: ДСТУ, термін придатності, дата виготовлення, номер партії. Також повинен бути зазначений повний склад, харчова та енергетична цінність продукту, назва та адреса виробника.
    Зовнішній вигляд морозива може розповісти багато про якість та умови зберігання товару:
    Товарне упакування повинне бути цілим та гладким. Якщо пакування розірване, роздуте або пом’яте — це свідчить про порушення умов транспортування або зберігання.
    Стаканчик, ріжок, ескімо або будь-який інший вид повинен зберігати оригінальну форму. Якщо морозиво деформовано, значить воно повторно заморожувалося. Смакові якості та безпечність такого продукту під питанням.
    Якщо морозиво м’яке, легко мнеться в руках — значить був порушений температурний режим зберігання, що призвело до розморожування. Такий продукт — ідеальне середовище для розмноження хвороботворних бактерій.
    Після розпакування огляньте морозиво: воно повинно бути рівномірно забарвлене, однорідної консистенції. У масі не повинно бути кристалів цукру, грудочок. Білий наліт на поверхні шоколадної глазурі, кристалики льоду сигналізують про неправильне зберігання.
    Виробники зобов’язані вказувати абсолютно всі компоненти продукту. У списку інгредієнтів, крім натуральних: молока, цукру і яєць, може бути присутнім цілий перелік Е-додатки. У своїй більшості вони дозволяються до застосування і дійсно можуть використовуватися у виробництві морозива. Однак, чим коротше список додатків, тим краще.
    Пам‘ятайте
    Обізнаний споживач – свідомий споживач❗️
    Call Now Button
    Будь в курсі подій