• In English
  • Фітосанітарні лабораторії – головний сегмент у проведенні фітосанітарних процедур
    , опубліковано 22 Вересня 2022 року о 22:22

    В Україні є 24 державні установи – фітосанітарні лабораторії, які належать до сфери управління Держпродспоживслужби: Центральна фітосанітарна лабораторія та 23 обласні фітосанітарні лабораторії.

    Основними завданнями цих лабораторій є визначення фітосанітарного стану об’єктів регулювання, що імпортуються, експортуються, реекспортуються, перевозяться в межах України або транзитом через територію України, кваліфіковане своєчасне визначення шкідливих організмів та надання фахових консультацій у сферах карантину і захисту рослин.

    Лабораторії мають сучасні приміщення, достатньою мірою забезпечені всім необхідним для проведення ентомологічної, мікологічної, бактеріологічної, вірусологічної, фітогельмінтологічної та гербологічної експертизи.

    В лабораторіях встановлене найсучасніше обладнання – мікроскопи з високою оптичною розподільчою здатністю, обладнання для проведення експертизи методами імуноферментного аналізу (ІФА), імунофлюорисценції (ІФ) та за допомогою методу полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР) для якісного, кваліфікованого та своєчасного виявлення та ідентифікації регульованих шкідливих організмів.

    Всі державні фітосанітарні лабораторії акредитовані Національним агентством з акредитації України (НААУ) за ДСТУ ISO/IEC 17025:2019 “Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій”.

    Впровадження вимог ISO/IEC 17025:2019 є обов’язковим завданням для всіх лабораторій, що претендують на підтвердження їх компетентності в процесі акредитації. Це є вимогою європейського і вітчизняного законодавства до діяльності фітосанітарних лабораторій, а саме:

    • п. 4 статті 37 Регламенту (ЄС) Європейського Парламенту та Ради від 15 березня 2017 року № 2017/625 “Про офіційний контроль та інші офіційні заходи, що здійснюються для забезпечення застосування законодавства про харчові продукти та корми, правил щодо здоров’я та благополуччя тварин, здоров’я рослин та засобів захисту рослин”;
    • статі 13, 13-1 Закону України “Про карантин рослин”;
    • Порядку ведення Реєстру уповноважених фітосанітарних лабораторій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.11.2019 № 1177 “Деякі питання реалізації Закону України “Про карантин рослин”.

    До структури держаних фітосанітарних лабораторій включено відділ фітосанітарного аналізу, який є з ключовим відділом лабораторій, відділ реєстрації зразків об’єктів регулювання та оформлення документів, відділ фітосанітарних процедур, відділ визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу.

    Крім цього, в деяких лабораторіях відкрито додаткові відділи: відділ біологічного методу захисту рослин, відділ аналітики пестицидів, агрохімікатів, відділ визначення біохімічних і технологічних показників сільськогосподарських культур, відділи визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу та один з найсучасніших відділів – відділ молекулярно-генетичних досліджень продуктів рослинного походження.

    Попри всі труднощі, з якими цьогоріч довелось зіштовхнутись багатьом фітосанітарним лабораторіям, вони змогли забезпечити безперебійне проведення фітосанітарної експертизи та готові й надалі виконувати свої завдання в повному обсязі на високому професійному рівні.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій