• In English
  • Міжнародний день відмови від куріння
    , опубліковано 17 Листопада 2022 року о 14:14

    Міжнародний день відмови від паління, або No Smoking Day, існує з 1977 року. Він з’явився з ініціативи Американського онкологічного товариства і щороку відзначається у третій четвер листопада.

    Цей день відзначають і в Україні. Мета Міжнародного дня відмови від паління — сприяти зниженню поширення тютюнової залежності, залучення до боротьби проти куріння усіх верств населення і лікарів відповідних спеціальностей, профілактика тютюнопаління та інформування суспільства про негативний вплив тютюну на здоров’я.

    Статистика ВООЗ дуже сумна – щороку тютюнова епідемія у світі вбиває близько мільйона осіб. Україна ж займає друге місце за кількістю викурених цигарок на одного громадянина. Всього в країні нараховується орієнтовно 9 мільйонів активних курців, що складають 1/3 всього працездатного населення держави. Варто зауважити, що серед українських підлітків (віком від 13-15 років) майже 15% – палять, що безсумнівно є загрозливою тенденцією.

    Особлива небезпека куріння полягає в тому, що курці завдають шкоди не лише собі, а й оточуючим. В цигарковому димі міститься чимало отруйних речовин, які шкодять організму так званих «вимушених» (пасивних) курців. За оціночними даними науковців, 85% тютюнового диму неможливо побачити та відчути на запах. І навіть за умови, що ви добре провітрите накурене приміщення, виявиться, що небезпечні сполуки не зникли. Вони осідають на предметах побуту та стінах, усе ще справляючи токсичний вплив на здоров’я людей.

    Право на бездимне середовище давно стало предметом регулювання Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

    Додержання антитютюнового законодавства суб’єктами господарювання забезпечується через державний контроль, що входить до повноважень Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

    Викликом сьогодення є куріння електронних сигарет та кальянів, що особливо модно серед молоді, хоч й існує законодавча заборона їх вживання.

    Збільшує проблему активна пропаганда паління сучасних пристроїв з боку тютюнової індустрії та поширення міфів про безпечність такого куріння. Міжнародні організації охорони здоров’я наголошують, що безпечного куріння не існує. І це – аксіома.

    Держава дбаючи про здоров’я населення внесла зміни до бездимного законодавства, що почали діяти з 11.07.2022 та зокрема передбачають наступне:

    – заборону реалізації тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, особам, які не досягли 18 років;
    – розширення переліку місць, де забороняється куріння, використання та вживання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів, кальянів (додано – приміщення підприємств усіх форм власності, приміщення готелів, гуртожитків, станції, таксі);
    – спеціальні відведенні місця для куріння повинні бути тільки в аеропортах. загальна площа таких місць не повинна перевищувати 5% загальної площі споруди аеропорту, їх розташування повинно бути у відокремлених приміщеннях, які не мають потреби відвідувати люди що не курять, та які повинні бути обладнанні витяжною вентиляцією та наочною інформацією, що це є місце для куріння;
    – органам місцевої влади було надано право додатково визначати місця, де заборонено куріння, використання та вживання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів, кальянів.

    Додержання бездимного законодавства є необхідним задля  порятунку життя та здоров’я тисяч українців, адже вони будуть захищені від шкоди тютюнових та нікотинових викидів (в т. ч. вторинних). Тож поки військові захищають наші життя на фронті, ми повинні дбати про збереження свого здоров’я в тилу.

    Пам’ятайте, що турбота про власне здоров’я та здоров’я ближніх – ваш вклад у перемогу України!

    Call Now Button
    Будь в курсі подій