• In English
  • Результати 2022 року: реформа шкільного харчування школярів забезпечує якісною їжею попри війну
    , опубліковано 28 Грудня 2022 року о 21:21

    Зініціативи дружини Президента Олени Зеленської було започатковано реформу шкільного харчування, яка запрацювала повною мірою з 1 січня 2022 року. З початком повномасштабної агресії велика кількість людей потребувала забезпечення гарячим харчуванням. У тих школах, які завдяки реформі мали оновлену технічну базу, змогли готувати сотні тисяч порцій їжі. Заклади стали гуманітарними осередками. На базі шкіл були організовані прихистки для ВПО у різних куточках України.

    Перша леді України Олена Зеленська акцентувала на основних напрямах, за якими рухалася реформа цього року.

    1. Отримано необхідні передумови для початку будівельних робіт фабрики-кухні в Бучі для забезпечення якісною свіжою їжею навчальних закладів регіону. Меценатом проекту став Говард Баффет, американський філантроп і бізнесмен, син відомого інвестора Воррена Баффета.

    Основними споживачами продукції нової фабрики-кухні будуть школи та заклади дошкільної освіти трьох громад: Бучанської, Немішаївської, Бородянської. Потужності виробництва можна буде переналаштувати чи розширити для забезпечення потреб харчування будь-яких верств населення. Зокрема, підприємство зможе годувати тимчасово переміщених осіб і місцевих жителів.

    Фабрика-кухня в Бучі запрацює 1 вересня 2023 року. Вона стане пілотним проектом, і в майбутньому мережу фабрик-кухонь буде поширено на всю територію України. Кожна з них зможе забезпечувати харчуванням 30–40 навчальних закладів.

    2. Попри війну триває розвиток кадрового потенціалу: директорат професійної освіти МОН України, директорат громадського здоров’я та профілактики захворюваності МОЗ, команди Національної асоціації громадського харчування, Євгена Клопотенка, українсько-швейцарського проекту «Діємо для здоров’я», Національного управління у справах освіти та молоді Естонської республіки (NarNo) реалізовували програми навчання кухарів.

    Зокрема, відбулася серія тренінгів для педагогів-кухарів закладів професійної освіти, які передаватимуть свої знання кухарям їдалень шкіл і дошкільних закладів. Навчання пройшли вже 230 педагогів-кухарів із шести областей України (Дніпропетровська, Київська, Львівська, Полтавська, Рівненська та Херсонська).

    3. Тисяча опорних шкіл отримає донорську допомогу від ЮНІСЕФ у розмірі 2 тис. дол. США на інвентар та обладнання для їдалень.

    4. За підтримки українсько-швейцарської програми DECIDE проведено серію стратегічних сесій «Реформа шкільного харчування: в умовах дії воєнного стану», присвячених необхідності забезпечення якісного та повноцінного харчування у закладах освіти, які під час російського вторгнення працюють очно.

    Олена Зеленська наголосила на важливості безпеки, оскільки під час освітнього процесу можливі повітряні тривоги, коли не лише діти та вчителі, а й персонал шкільних їдалень має перебувати у сховищах протягом невизначеного часу. Отже, потрібні чіткі та зрозумілі правила, які допоможуть працівникам харчоблоків у критичні моменти: як нагодувати дітей, якщо приготування страв було призупинене, коли технологічні процеси можна відновити, а коли ні тощо. Команда реформи розробляє такі рекомендації.

    5. Портал «ЗнаЇмо» й далі інформує управлінців, освітян, батьків і представників бізнесу про найактуальніші теми в організації харчування в закладах освіти. Вже понад 4700 учителів молодшої школи прослухали курс «Здорове харчування» від ЮНІСЕФ і використовують нові матеріали та знання для навчання дітей. Порталом скористалося понад 260 тис. осіб із понад 10 країн світу. Спільно з Українським інститутом розвитку освіти (УІРО) розпочато нову фазу діяльності порталу.

    6. Команда Інституту освітньої аналітики, швейцарсько-українського проекту DECIDE та МОН проводить дослідження стану організації шкільного харчування, щоб сформувати карту потреб та виявити найактуальніші проблеми громад в організації харчування.

    7. Шкільне меню зможе стати різноманітнішим, адже команда Євгена Клопотенка напрацювала ще 500 рецептів шкільних страв – разом із технологічними картками. Для закладів освіти вони будуть доступні після проходження експертизи у відповідних установах.

    «Коли ми запускали реформу до війни, прагнули якнайширше поінформувати про неї батьків, учителів та учнів. Розповісти, що означає харчуватися корисно, якісно й водночас смачно. І це актуально в будь-який час, бо здоров’я не стає менш важливим через війну. Отже, кампанія триватиме, але, звісно, вже буде адаптована до умов сьогодення», – сказала перша леді.

    Олена Зеленська також наголосила, що від харчування залежить не лише якість навчання, а й здоров’я та психологічний стан дітей. Особливо зараз, коли через війну в найменших українців і так забагато стресу. Тому актуальність реформи лише зростає.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій