• In English
  • ДО УВАГИ ВИРОБНИКІВ НАСІННЯ, ТРИВАЄ УЗГОДЖЕННЯ РОЗТАШУВАННЯ НАСІННЄВИХ ПОСІВІВ
    , опубліковано 03 Лютого 2023 року о 20:20

    У таких культурних рослин, як кукурудза, жито, тритикале, соняшник, райграс, тимофіївка, конюшина лугова та інші широко розповсюджений перехресний тип запилення. Для виробників насіння даних культур це створює додаткові технологічні труднощі при їх вирощуванні. Тому, при захисті насіннєвого матеріалу від випадкового перехресного запилення, необхідно дотримуватись норм просторової ізоляції. Суб’єкти господарювання  при вирощуванні насіння вищезазначених сільськогосподарських культур повинні узгоджувати питання розташування насіннєвих посівів з сусідніми господарствами згідно законодавства.

    Порядок узгодження розташування посівів затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 07.10.2016 № 365 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 01 листопада 2016 р. за № 1413/29543. Згідно із вказаним Порядком відповідно до запланованого обсягу виробництва насіння суб’єкт насінництва узгоджує питання висівання споріднених перехреснозапильних рослин з іншими суб’єктами господарювання, які використовують земельні ділянки, розташовані від насіннєвого посіву на відстані в межах норм просторової ізоляції. За результатами узгодження може укладатися угода про не висівання споріднених перехреснозапильних рослин, а також про взаємні гарантії вчасного знищення падалиці культур, які є джерелом небажаного запилення на земельних ділянках в межах норм просторової ізоляції протягом вегетаційного періоду відповідного року.

    Нагадуємо, що згідно законодавства обов’язково не пізніше 1 березня 2023 року, виробник насіння подає до Головного управління Держпроспоживслужби в Чернівецькій області план-схему розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур. План-схема, завірена підписом і печаткою, подається за адресою: 58010, м. Чернівці, вул. Сторожинецька, 115.

    Суб’єкти насінництва та розсадництва, які вчасно і першими подали план-схему розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур, мають право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів сортів рослин перехреснозапильних культур перед іншими суб’єктами господарювання, що здійснюють товарне сільськогосподарське виробництво.

    Під правом на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів розуміють, що в разі подання суб’єктом насінництва та розсадництва плану-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин до Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, інші суб’єкти господарювання не мають права розміщувати посіви споріднених перехреснозапильних рослин на відстані в межах норм просторової ізоляції.

    Підставою для відмови в погодженні план-схеми розташування насіннєвих посівів є відсутність виробника насіння в Державному реєстрі виробників насіння і садивного матеріалу.

    За більш детальною інформацією та консультаціями просимо звертатись до спеціалістів відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області  (м. Чернівці вул. Алма-Атинська,7),

    тел..51-61-62

    Call Now Button
    Будь в курсі подій