• In English
  • До уваги суб’єктів насінництва та розсадництва – польове оцінювання 2023 року
    , опубліковано 05 Червня 2023 року о 18:18

    👆Відділ контролю в сфері насінництва, розсадництва та якості зерна нагадує виробникам насіння та садивного матеріалу про проведення польового оцінювання сортових насінницьких посівів, багаторічних насаджень плодових, ягідних, горіхоплідних і ін.. культур.

    ⚖️Згідно статей 15 та 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал», насіння і садивний матеріал вводяться в обіг лише після їх сертифікації, а використання для сівби/посадки насіння та/або садивного матеріалу, що не має відповідного сертифіката, забороняється.
    📝
    Однією з умов видачі сертифікатів є відповідність насіння або садивного матеріалу за сортовими або товарними якостями вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва.

    ➡️ В зв’язку з цим хочемо звернути увагу на окремі аспекти, що стосуються порядку визначення сортових якостей насіння.

    ❇️Так, визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу здійснюється шляхом польового оцінювання, ділянкового та лабораторного сортового контролю на відповідність сорту морфологічним ознакам, визначеним при його реєстрації.

    🔰Проведення польового оцінювання насінницьких посівів та насаджень з послідуючою видачею сертифікатів, передбачено лише у господарствах занесених до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва.

    🛂Тому господарствам, що планують виробництво насіння, необхідно в якомога коротші терміни, до початку настання строків проведення польового оцінювання подати заяву про включення юридичної або фізичної особи-підприємця до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва на 2023 рік.

    📥Слід зауважити, що саме визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу регламентується «Порядком проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал» затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2017р. № 97.
    🔹️Згідно цього Порядку суб’єкт насінництва та розсадництва подає до органу із сертифікації або його підрозділу за місцезнаходженням посіву або насадження заявку на визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу за формою згідно з додатком 1 цього Порядку і не пізніше ніж за 20 робочих днів до закінчення граничного строку проведення польового оцінювання посіву сільськогосподарських рослин.

    📄До заяви обов’язково додаються:
    🔹️документи, що підтверджують право на використання сорту рослин (патент та/або свідоцтво про державну реєстрацію сорту рослин, та/або ліцензійний договір про використання сорту рослин);
    🔹️копії сертифікатів, виданих на насіння або садивний матеріал попередньої генерації під час послідовного розмноження;
    🔹️схему розміщення поля (полів) посіву або насадження з прив’язкою до місцевості;
    🔹️ для гібридів – інформацію про співвідношення чоловічих і жіночих рослин, визначене власником майнового права інтелектуальної власності на поширення сорту;
    🔹️інформацію про обраного аудитора із сертифікації (агронома-інспектора) у разі можливості проведення польового оцінювання аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором), який проводить діяльність як незалежний експерт.

    ▶️Після отримання пакету документів, орган сертифікації розглядає заявку, проводить перевірку документів, не пізніше десяти робочих днів після отримання заявки приймає рішення щодо можливості виконання робіт із сертифікації і надає заявнику повідомлення, в якому відповідно до поданої заявки зазначаються аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) (залежно від категорії насіння і садивного матеріалу), який буде проводити польове оцінювання посівів, відбір проб, а також інші умови, що пов’язані з проведенням сертифікації.

    🚫Рішення про відмову у проведенні польового оцінювання посівів або насаджень приймається у разі несвоєчасного подання заявником заявки та документів.

    ✅️Отже зважаючи на те, що скоро настає час проведення польового оцінювання насінницьких посівів зернових культур (пшениця, ячмінь, жито, тритикале, овес і ін.. – період колосіння-цвітіння) рекомендуємо в якомога коротші терміни подати заявки на визначення сортових якостей посівів до органу із сертифікації або його підрозділу за місцезнаходженням посіву.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій