• In English
  • Чим небезпечний ботулізм ?
    , опубліковано 11 Січня 2017 року о 12:12

    В останні роки відзначають тенденцію до зростання захворюваності на ботулізм, що обумовлено зростаючими темпами і стихійністю консервування різноманітних видів продуктів у домашніх умовах.

    Ботулізм – це дуже небезпечне, в більшості випадків смертельне гостре інфекційне захворювання, пов’язане з вживанням в їжу продуктів, що містять токсини ботулізму і характеризується важким ураженням нервової системи зі слабкістю скелетних і гладких м’язів, порушенням зору, ковтання, моторики кишківника.

    Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила токсин внаслідок її забруднення та розмноження вегетативних форм збудника, тобто якщо в харчовому продукті виникли анаеробні умови.

    Для ботулізму, на відміну від багатьох захворювань, не характерна виражена сезонність. Слід зазначити, що ботулізм, обумовлений вживанням продуктів харчування, виготовлених у промислових умовах, практично зник, в Україні найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням продукції домашнього приготування. Джерелами отруєння є наступні продукти: грибні консерви, якими за статистикою викликано 50% отруєнь, далі м’ясні і рибні продукти – копчена, в’ялена, консервована риба, шинка, іноді причиною отруєння може стати консервовані фрукти і навіть погано промита картопля, запечена у фользі. Якщо, наприклад, консервування було проведено із закриттям скляної банки негерметичною (наприклад, поліетиленовою м’якою) кришкою, то в такому продукті не буде суворої анаеробізації й тому там не виникають умови для утворення ботулотоксину. Якщо ж така скляна банка була закатана металевою кришкою, то всередині такого продукту можливий анаеробізм, що призводить до утворення ботулотоксину в разі недотримання інших умов стерилізації. Виходячи з викладеного бачимо, що практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишківника тварин, птахів, риб, можуть містити спори збудників ботулізму.  Накопичення ботулотоксину в продуктах харчування, як правило, не змінює їх органолептичних властивостей (запаху, смаку). Однак деякі штами серотипу А та В, породжуючи протеоліз, можуть змінити смак продукту. Людина, спробувавши таку їжу, відмовляється від подальшого вживання її, але для виникнення ботулізму іноді досить, щоб навіть слідові кількості ботулотоксину потрапили у ротову порожнину. Небезпечно вживати здуті консерви, навіть якщо смак та інші якості продукту не змінилися. Ботулотоксин є одним з найбільш сильних біологічних отрут.

    Значно рідше можливі й інші шляхи зараження (раневий ботулізм, ботулізм новонароджених).

    Інкубаційний період ботулізму в більшості випадків буває коротким і складає 4-6 годин, проте в окремих випадках він може подовжуватись до 7-10 днів. Це викликає необхідність протягом 10 діб спостерігати за станом здоров’я всіх осіб, що вживали в їжу продукт, що послужив причиною виникнення першого випадку захворювання.

    Хороша всмоктуваність токсину зумовлює його найбільшу концентрацію в крові вже в першу добу, проте дози токсину, що не встигли зв’язатися з нервовою тканиною, до 3-4-ї доби повністю виводяться з організму із сечею. Тривалість і важкість перебігу хвороби залежать від дози токсину, що потрапив в організм. Першими симптомами є розлад шлунку, нудота і блювота, підвищення температури тіла, біль у животі та шлунку. Проте, першим симптомом ботулізму, який явно вказує на отруєння ботулотоксином, є нечіткий зір, відчуття туману, пелена перед очима, двоїння видимих предметів. Явною ознакою ботулізму є поява косоокості. Далі слідує комплекс порушень мови, ковтання, птоз (опущення верхньої повіки), неможливість відкрити очі, розширюється зіниця. У потерпілого змінюється голос, з’являється сухість у роті, сильна слабкість. Якщо хворий вчасно не отримав необхідну медичну допомогу, то у нього швидко розвивається параліч органів дихальної та серцево-судинної системи і потерпілий вмирає. Дуже часто, якщо хворий приймав алкоголь, то прояви ботулізму приймаються за прояви алкогольного отруєння, і медичну допомогу хворому надають занадто пізно. Необхідно добре запам’ятати ознаки прояву ботулізму, щоб у такому випадку звернутися до лікарів вчасно і врятувати потерпілому життя.

    Пам’ятайте, що консервовані в домашніх умовах продукти не можуть бути повністю чистими. Тому, якщо Ви все ж зважилися з’їсти консервацію, то перед вживання прокип’ятіть вміст банки у воді 15-20 хвилин. Термічна обробка вб’є токсини, які вже встигли утворитись. Зберігати домашні консерви необхідно тільки при низьких температурах. Не забувайте мити руки після прогулянки і тим більше після садових робіт. Привчіть до цього і Ваших дітей. Тільки чистота та гігієна зможуть уберегти Вас від цієї страшної недуги.

    Начальник відділу                                                          В.М. Чернявський

    Call Now Button
    Будь в курсі подій