• In English
  • Як уникнути обмороження та переохолодження?
    , опубліковано 11 Січня 2017 року о 12:12

    У зв’язку зі прогнозованим значним зниженням температури в Україні та області необхідно знати основні симптоми та заходи щодо профілактики переохолодження.

    Необхідно перше за все тепло одягатися. Доречно одягнути кілька легких кофт замість однієї теплої, бо якщо стане жарко, завжди можна зняти одну з них. Одяг має бути вільним.

    Обов’язково необхідно захищати відкриті ділянки шкіри — вдягати рукавички на руки, а ніс та вуха захищати шапкою, шарфом або піднятим коміром.

    Не завадить мати додатковий одяг, якщо плануєте провести цілий день на морозі. Іноді достатньо змінити мокрий одяг на сухий, щоб уникнути переохолодження.

    Не можна виходити на мороз голодним і рекомендують перед виходом добре поїсти висококалорійних страв. Під час тривалого перебування надворі вживання їжі також допоможе зігрітися.

    При перебуванні цілого дня на вулиці бажано заходити кожні півгодини-годину у тепле приміщення та за можливістю брати з собою термос із гарячими напоями, такими як кава, чай або суп.

    Для посилення кровообігу у замерзаючих судинах варто рухати руками та ногами. Також важливо у холодну погоду не перевтомлюватися. Втомлена людина швидше піддається переохолодженню.

    Категорично не рекомендується торкатися металу голими руками та язиком. Метал дуже добре проводить тепло, а отже, миттєво забирає його у вас, і у місці контакту може виникнути обмороження. Те саме стосується бензину. Він може дуже швидко обморозити шкіру, а отже, під час роботи з подібними матеріалами на морозі неодмінно використовуйте водонепроникні рукавички.

    Не рекомендується вживати спиртне, адже алкоголь розширює судини на поверхні тіла, що призводить до швидших втрат тепла. А це заважає судинам оберігати від тепловтрат внутрішні органи. Холод згубно впливає на дрібні кровоносні судини людини. Судини в кінцівках рефлекторно звужуються, щоб зберегти тепло. Саме за рахунок цього приплив крові до внутрішніх органів збільшується та підтримується внутрішня стабільна температура тіла. Ось чому циркуляція крові в кінцівках уповільнюється. Першими замерзають пальці рук та ніг, а також вуха та ніс — вони найменше захищені у зв’язку з тим, що в них тонкий жировий прошарок. Спочатку замерзає шкіра, а вже потім — підшкірний шар, судини, м’язи, нерви та навіть кістки. При переохолодженні температура тіла знижується до 35 °С і нижче.

    Пам’ятайте, що постраждати від переохолодження можна навіть при плюсовій температурі. Зокрема, погодні умови з температурою нижче +7 °С вже вважаються такими, що можуть спричинити проблеми зі здоров’ям. При появі перших симптомів переохолодження («воскових» плям та оніміння шкіри) необхідно якнайшвидше зайти у тепле приміщення, а в разі обмороження — негайно звернутися до лікаря. За необхідності слід переодягнутися і в жодному разі не чіпати обморожені ділянки тіла.

    При відмороженні слід дотримуватися принципу «внутрішнього зігрівання» уражених тканин — накладати термоізолюючі пов’язки (ватно-марлеві, бавовняні тощо) та вживати теплі напої. У жодному разі не зігрівати уражені тканини тіла гарячою водою чи біля гарячих батарей, тому що це може призвести до значного поглиблення ураження. Необхідно пити якомога більше рідини — будь-які теплі напої, крім алкоголю. Вони відновлять нормальну температуру тіла та покращать циркуляцію крові. При обмороженні необхідно прийняти знеболювальні засоби та негайно звернутися за кваліфікованою допомогою.

     

    Начальник відділу                                                          В.М. Чернявський

    Call Now Button
    Будь в курсі подій