Перейти до основної сторінки
ДСТУ 3355—96
ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ
ПРОДУКЦІЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА РОСЛИННА
Методи відбору проб у процесі карантинного огляду та експертизи
ПРОДУКЦИЯ СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННАЯ РАСТИТЕЛЬНАЯ
Методы отбора проб при карантинном досмотре и экспертизе
AGRICULTURВL PRODUCTS OF PLANT
Technigue of inspection and sampling for guarantine examination and expertise
Чинний від 1997-07-01
1.1. Стандарт поширюється на продукцію рослинного походження, яка імпортується в Україну, перевозиться транзитом через територію чи в середині країни з різних зон та експортується.
У цьому стандарті є посилання на такі нормативні документи:
ГОСТ 12036—85 Семена сельскохозяйственных культур. Правила приемки и методы отбора проб
Закон України «Про карантин рослин», прийнятий Верховною Радою 30 червня 1993 р. № 3349-ХІІ
Статут Державної служби з карантину рослин, затверджений постановою КМУ 28.10.1993 р. № 892
Инструкция по технике безопасности при досмотре подкарантинных растительных грузоматериалов. МСХ СССР, 1978 г. (затверджена 31.01.1978 р.).
З.1. У цьому стандарті подано такі терміни та визначення:
— рослинна продукція—необроблений рослинний матеріал (включаючи зерно), а також продукти після його переробки в такому натуральному чи переробленому стані, що може спричинити розповсюдження карантинних об’єктів;
— карантинний об’єкт—вид шкідника, бур’яну, збудника хвороби рослини, який відсутній чи частково (не широко) поширений на території країни й офіційно контролюється, становить потенційну загрозу значних пошкоджень рослин чи рослинної продукції в разі занесення чи самостійного проникнення;
3.2. У цьому стандарті використано такі скорочення:
МКЗР — Міжнародна конвенція із захисту рослин;
ФАО (латинська абревіатура ГАО) — продовольча та сільськогосподарська організація ООН;
ООН — Організація Об’єднаних Націй;
ЄОЗР — Європейська і середземноморська організація з захисту рослин;
ППКР — прикордонний пункт карантину рослин;
ЗКЛ — зональна карантинна лабораторія.
4.1. Сільськогосподарська рослинна продукція, різноманітна за своїм складом, фізичними властивостями і призначенням, класифікується на:
4.2. За способом транспортування чи зберігання рослинна продукція класифікується на:
Відбір виїмок у необхідній для об’єднаної проби кількості провадять в залежності від класифікаційних угруповань рослинної продукції державні інспектори ПКР в пункті входу вантажу до його митного оформлення під час первинного огляду та державні інспектори чи власники підкарантинної продукції в місцях її зберігання, переробки чи ін. під час вторинного огляду, за схемою (рисунок 1).
5.1. Відбір проб насіннєвого матеріалу, що перевозиться чи зберігається упакованим.
5.1.3. У партії насіння, запакованого в невеликі торбинки чи пакети масою від 1 до 3 кг, за виїмку беруть одну торбинку чи пакет, в якому переглядають увесь вміст. При цьому необхідну кількість торбинок чи пакетів, які підлягають перегляду, в залежності від розміру партії визначають за таблицею 2, а величину середньої проби для детальної експертизи — за таблицею А.1.
5.1.4. У партії насіння дуже дрібнозернистих культур (квіткові), розфасованих у дрібні пакети масою від 5 до 10 грам, огляду підлягає весь вміст пакету, а детальній експертизі – середня проба масою 1 грам.
Малюнок 1 – Схема відбору та аналізу проб підкарантинних матеріалів
Таблиця 1 — Необхідна кількість мішків і виїмок з них, що відбираються для формування проби за різної величини партії насіння
у партії
з яких відбирають виїмки
та їх розміщення
5.2. Відбір проб насіннєвого матеріалу, що перевозиться чи зберігається насипом
5.2.1 Проби насіння вітчизняного виробництва, яке зберігається в складах насипом, відбирають згідно з ГОСТ 12036 від кожного відсіку чи бурта, розміщуючи виїмки у формі конверта (схема А, рисунок 2) у п’яти місцях за величини партії до 20 т або 20 м2 поверхні. Якщо поверхня партії насіння за масою і площею більша, її умовно поділяють на секції приблизно в 20 м2 кожна і відбирають від кожної у п’яти місцях виїмки (схема Б, малюнок 2). В кожному означеному місці відбирають виїмки з трьох шарів: верхнього — на глибині 10 см від поверхні насипу, середнього — на половині висоти насипу і нижнього — на відстані від 10 до 15 см від підлоги. При цьому виїмки від кожної секції складають в окрему пробу.
5.3. Відбір проб зерна і зернопродуктів.
У разі неповного завантаження вагонів виїмки відбирають безпосередньо у вагонах конусним щупом з трьох шарів у кожному місці: з верхнього — на глибині 10 см, середнього — на половині висоти насипу і нижнього — на відстані від 10 до 15 см від підлоги вагону.
Кількість і місця взяття виїмок визначають в залежності від місткості вагона:
На кожний вагон формують одну об’єднану пробу, з якої виділяють середню пробу для аналізу.
5.3.4 . Виїмки зерна під час перевезення насипом у кузовах автомашин відбирають конусним щупом з трьох шарів: верхнього — на глибині 10 см, середнього — на половині висоти насипу і нижнього — на відстані від 10 до 15 см від підлоги кузова у п’яти місцях поверхні: по кутках і в центрі (схема А, малюнок 2).
З кожної автомашини вантажністю до 20 т виїмки об’єднують в одну пробу.
о о
о о о о о о о о о
о о о о о о о
о о о о о
Малюнок 2 — Схеми взяття виїмок насіння та іншої продукції під час зберігання насипом у складі
Малюнок З — Схеми взяття виїмок зерна під час перевезення насипом у вагонах
5.4 Відбір проб садивного матеріалу
5.4.1 Від садивного матеріалу плодових, ягідних, квітково-декоративних та інших деревних і чагарникових культур (живці, відводки, саджанці, ін.), який поступає зв’язаний в пучки або упакований в ящики, огляду підлягає така кількість одиниць:
У пробу для детальної експертизи відбираються в першу чергу підозрілі на зараження карантинними об’єктами екземпляри, але не менше ніж один екземпляр на 100 одиниць.
5.4.2 Виїмки садивного матеріалу лілейних (цибульних) культур (цибуля, часник, тюльпани, нарциси та ін.) та бульб інших квіткових (гладіолуси, жоржини), упакованих у мішки чи ящики, відбирають вручну по всій глибині тари, приблизно від 100 до 200 г (3—5 шт.) від одиниці пакування (мішка, ящика).
Кількість мішків (ящиків), з яких повинні відбиратись виїмки, залежить від величини партії і становить:
Від мішків (ящиків), що перевозяться у вагонах, автофургонах та ін., допускається відбирання виїмок від пакувань, розміщених у доступних місцях.
5.4.3. Від партій садивних бульб (коренеплодів) під час транспортування або зберігання насипом беруть виїмки бульб і ґрунту.
5.4.3.1. Виїмки бульб (коренеплодів) у кількості від 8 до 10 шт. кожна беруть у п’яти місцях поверхні насипу до 20 м2 за формою конверта (схема А, рисунок 2) зверху і на глибині 40 см. Якщо поверхня насипу більша, то її умовно ділять на секції до 20 м2. Всі виїмки з кожної секції окремо складають в одну об’єднану пробу.
Виїмки ґрунту з упакованих бульб (коренеплодів) беруть з тих самих місць, з яких відбирають бульби (коренеплоди), попередньо струшуючи їх на підлогу чи підстилку.
Виїмки ґрунту з бульб (коренеплодів) у сховищах беруть з поверхні насипу в тих самих місцях, де відбирають бульби (коренеплоди).
5.4.3.5. Загальна маса виїмок ґрунту в пробі повинна бути не менша ніж 300 см3 (г), а середньої проби від них — 100 см3 (г).
5.5 Відбір проб зрізаних квітів
5.5.1. Відбір проб зрізаних квітів, гілок і листя, призначених для складання букетів і упакованих в ящики, провадять в залежності від кількості пакувань і вкладень у них за таблицею 3.
Виїмки беруть з різної глибини ящика.
В невеликих букетах або партіях до 100 шт. огляду підлягає кожен екземпляр.
Таблиця 3 – Кількість квітів (гілок, листків), що відбирають у виїмку, в залежності від величини партії
з яких беруть виїмки
що відбирають у виїмку
5.6. Відбір проб свіжих фруктів та овочів
5.6.1 . Виїмки свіжих плодів плодових, цитрусових, тропічних, овочевих, ягідних та інших культур в залежності від кількості місць у партії відбирають з такої кількості пакувань (ящиків):
За одну виїмку відбирають від 3 до 5 крупних плодів (ананаси, грейпфрути, банани, кокосові горіхи), від 8 до 10 середніх (яблука, груші, апельсини, лимони, ківі), або від 200 до 300 г дрібних (ягоди, вишні, черешні, волоські горіхи і фундук та ін.).
З партії фруктів і овочів більшої ніж 5 т виїмки з кожних 3 т об’єднують в одну пробу.
5.6.2 . Виїмки картоплі та інших коренеплодів харчового (кормового) призначення або для технічної переробки відбирають таким самим чином, як і від садивного матеріалу (згідно з 5.4.3).
5.7. Відбір проб сухофруктів та спецій
5.7.1. Виїмки сухофруктів (яблука і груші різані, курага, урюк, ізюм, інжир, фініки та ін.), спецій і прянощів та сухих лікарських рослин відбирають вручну, за можливості з усієї глибини паювання, в кількості від 100 до 200 г з кожного мішка (ящика), який підлягає огляду. Кількість місць, які підлягають огляду і відбору виїмок, така сама, як і у свіжих плодів (згідно з 5.6.1).
Під час розфасування сухофруктів і прянощів у дрібні пакети (до 500 г) з кожного мішка чи ящика, які підлягають огляду, їх відбирають 5 % (5 із 100).
5.8. Відбір проб рослинно-волокнистих матеріалів
5.8.1. Проби рослинно-волокнистих матеріалів, упакованих у мішки, тюки чи інші засоби, в залежності від кількості місць у партії становлять з однієї виїмки від кожного пакування, що підлягає огляду:
Виїмки відбирають вручну якомога глибше з пакування масою від 200 до 300 г кожна.
5.9 . Огляд рослинних вкладень у поштових відправленнях, ручній поклажі.
5.9.1. Рослинні вкладення в поштових відправленнях, ручній поклажі і багажу пасажирів, продовольчі запаси екіпажів підлягають огляду в повному обсязі. В середню пробу для експертизи відбирають усі екземпляри рослинних вкладень (насіння, плоди, живці, бульби, цибулини та ін.) з підозрою на зараження карантинними об’єктами.
5.10. Складання об’єднаної проби
5.11. Виділення середніх проб
У середні проби картоплі, цибулин, коренеплодів включають і ґрунт, що обсипався з них під час виділення середньої проби, який аналізують разом із спеціально відібраною пробою ґрунту (згідно з 5.4.3.4 і 5.4.3.5).
6.9. Середні проби від партій насіння, продовольчої та зернофуражної продукції, у яких карантинних об’єктів не виявлено, повертають у партію рослинної продукції, звідки вони були взяті.
Роботи з відбору виїмок, складання проб, виділення середньої проби, огляду та експертизи підкарантинних матеріалів повинні виконуватись з використанням спецодягу, засобів індивідуального захисту і дотриманням усіх вимог «Інструкції з техніки безпеки під час огляду підкарантинних рослинних вантажоматеріалів». МСҐСРСР, Москва, 1978.
ДОДАТОК А (обов’язковий)
РОЗМІР СЕРЕДНІХ ПРОБ РОСЛИННОЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ У ПРОЦЕСІ КАРАНТИННОГО ОГЛЯДУ ТА ЕКСПЕРТИЗИ
Таблиця А.1.
– в качанах
25 шт.
та кормові коренеплоди (насіння)
Продовження Додатку А, таблиці А.1.
ДОДАТОК Б (обов’язковий)
ЕТИКЕТКА ДО ПРОБИ,
ВІДІБРАНОЇ ДЛЯ КАРАНТИННОЇ ЕКСПЕРТИЗИ
_____________________________________________________________
(зазначити назву)
Пробу для експертизи відібрав _____________________________________
________________________________________________________________
(прізвище, ім’я, по батькові)
_________________________________________________________________
«____»____________ _____ р. Підпис ____________________
ДОДАТОК В (обов’язковий)
ФОРМА ПРОТОКОЛУ ЕКСПЕРТИЗИ
Штамп місця прибуття
й експертизи (ПКР)
ПРОТОКОЛ ЕКСПЕРТИЗИ № _______
підкарантинного матеріалу від «____»_________ _____ р.
надходження
РЕЗУЛЬТАТИ ЕКСПЕРТИЗИ
Виявлено об’єкти:
Дата і пункт відправлення матеріалу після експертизи __________________________
__________________________________________________________________________
Зав. лабораторії ____________________ _______________________
Особистий підпис Розшифрування підпису
Експерти: ____________________ _______________________
ДОДАТОК Г (обов’язковий)
ФОРМА АКТА
МІНАГРОПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Державна інспекція з карантину рослин ____________________________області
АКТ №_________
фітосанітарного контролю матеріалів, транспортних засобів
та відбору проб для карантинної експертизи
від ______ р.
Мною, державним інспектором з карантину рослин _______________________________
___________________________________________________________________________
На підставі Закону України «про карантин рослин» проведено огляд підкарантинних матеріалів і транспортних засобів та відбір проб для карантинної експертизи.
Назва продукції ____________________________________________________________
За товаро-транспортною накладною __________________________________________
(зазначити номер, дату)
Маса партії _______________________________________________________________
Кількість місць ____________________________________________________________
Країна походження ________________________________________________________
Карантинний дозвіл на імпорт або транзит № __________ від ____________________
Фітосанітарний сертифікат № _________________ від __________________________
виданий на адресу ________________________________________________________
Місце зберігання __________________________________________________________
Для карантинної експертизи відібрано такі проби: _____________________________
у кількості _____________ шт., масою ___________________ кг.
У ґрунті, тарі, транспорті, продуктах харчування виявлено карантинні та інші живі шкідливі організми ________________________________________________________
_________________________________________________________________________
Встановлюються такі заходи ________________________________________________
Термія проведення заходів _________________________________________________
Акт складено в присутності власника (представника) підкарантинних матеріалів (транспортної організації) ____________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Державний інспектор Представник
___________________ ___________________
Попередня
Наступна