• In English
  • Інфекційні захворювання спільні для людей та тварин
    , опубліковано 16 Лютого 2017 року о 17:17

    На території області спостерігається періодична активізація природних вогнищ інфекційних захворювань, що є спільними для людей і тварин (лептоспіроз, сказ, сибірка, бруцельоз, Ку-гарячка, псевдотуберкульоз, кишкові ієрсініози), які потребують своєчасного проведення в повному обсязі необхідних протиепідемічних та протиепізоотичних заходів. Залишається напруженою епідемічна ситуація з лептоспірозу.

    За 2016 рік зареєстровано 7 випадків лептоспірозу проти 9 за аналогічний період 2015 року. Територіально випадки захворювання реєструвались в Заставнівському (3 випадки), Герцаївському, Кіцманському, Вижницькому, Глибоцькому районах (по одному випадку). При проведенні епідеміологічних розслідувань, захворювання пов’язані з купанням в ставках та заселеністю домашніх господарств мишовидними гризунами.

    Захворюваність на лептоспіроз на протязі останніх трьох років поступово знижується, однак значно зріс рівень летальності серед захворівших (60%).

    З метою оцінки активності природних, антропургічних і змішаних вогнищ лептоспірозу лабораторно проводиться дослідження гризунів. За 2016 рік лабораторією особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України» досліджено 709 екземплярів гризунів, відсоток позитивних результатів становить 4,4% (31 позитивних результатів), з вогнищ лептоспірозу відсоток позитивних знахідок 33% (Кіцманський, Заставнівський, Вижницький район), з приватного сектору – 3,5% позитивних знахідок, з відкритих станцій – 3,6%

    По адміністративних територіях найбільший показник позитивних знахідок з доставлених мишовидних гризунів в Глибоцькому районі (9,8%), Заставнівському (6,8%), Сторожинецький (6,7%), Кіцманському (6,7%).

    Одним із основних напрямків профілактичних заходів при лептоспірозі є боротьба з гризунами, тобто проведення дератизаційних заходів.

    Дератизаційними роботами в області за 2016 рік охоплено понад 33,6% об’єктів, укладено 1702 угоди, а саме: дитячі заклади охоплені дератизаційними заходами на 68,8%, учбові заклади – 79,3 %, лікувальні заклади – 76%, харчові об’єкти -37,4 %, ринки 47,6 – %, інші об’єкти епідемічного ризику – 9,8%.

    За останні роки та в поточному році захворюваність туляремією серед людей в області не реєструвалась. Межі природних вогнищ туляремії не змінилися, епізоотичними по туляремії залишаються території Вижницького та Путильського районів.

    З метою епіднагляду за природними вогнищами туляремії в області проводиться обстеження кліщів, погадок, води з відкритих водоймищ, гнізд

    на виявлення як збудника, так і туляремійного антигену. З цією метою за 2016 рік досліджено 709 екземплярів мишовидних гризунів, 1189 кліщів, 282 погадки, 80 проб води з 30 точок. Позитивних знахідок не було.

    Випадки захворювання людей та тварин на сибірку в 2016 році не реєструвались. Щорічно проводиться лабораторне дослідження ґрунту з стаціонарно-неблагополучних пунктів, при дослідженні 74 проб ґрунту для дослідження на сибірку, позитивних знахідок не виявлено.

    В поточному році зареєстровано 1 випадок ієрсиніозу (м. Чернівці), з метою контролю за циркуляцією збудників псевдотуберкульозу та ієрсиніозів проведено дослідження мишовидних гризунів на ієрсиніози з позитивним результатом виявлено 1,7 % , в об’єктах довкілля позитивних 4 змиви (0,3%).

    Епідемічна ситуація знаходиться під контролем Держпродспоживслужби області.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій