Перейти до основної сторінки
Людина протягом життя вживає багато овочів, фруктів, ягід, корисних та найдешевших продуктів харчування. При низький калорійності вони у своєму складі мають різноманітні вітаміни, мікроелементи, так необхідні нашому організму. Але така продукція може бути небезпечною за рахунок накопичення в неї великій кількості нітратів, залишків пестицидів, солей важких металів.
Вся рослинна продукція отримує нітрати з грунту та підземних вод. Це природні нітрати. Для підвищення врожайності сільгоспкультур вносяться в грунт азотисті добрива, які і е джерелом додаткових нітратів. Самі по собі нітрати не є небезпечними для здоров’я людини. Значна їх частина не затримується в організмі і виділяється з сечею. Всі небезпечні наслідки для людини пов’язані з їх метаболітами-нітритами (солями азотистої кислоти). Вони утворюються з нітратів їжі та води при порушенні умов зберігання харчових продуктів, а також у травному тракті людини під впливом різноманітних мікроорганізмів.
Особливо чутливими до дії нітритів та нітратів є діти раннього віку та особи, що мають хвороби серцево-судинної та дихальної систем, вагітні жінки та люди похилого віку. Допустима добова доза нітратів для дорослої людини 325 мг, для дітей її розраховують виходячи з 5 мг нітратів на 1 кг маси тіла.Токсичною для дорослої людини вагою 70 кг є доза 600-700 мг нітратів. Для отримання такої дози людина повинна з’їсти за один прийом до 2 кг тепличних огірків, 750,0 г капусти, більш кілограму моркви, майже 0,7 кг буряка або 1, 0 кг зеленої цибулі.
Овочі у сирому вигляді людина їсть відносно невеликими порціями, тому небезпека нітратного отруєння невелика. Але тут є інша загроза для здоров’я людини.Це надходження в організм різних мікроорганізмів та паразитів, серед яких багато патогенних, тобто таких, що можуть викликати розвиток інфекційних захворювань. Ретельне миття овочів, фруктів при їх вживанні в їжу в сирому вигляді, головний профілактичний захід таких ускладнень.
На сьогоднішній день рання рослинна продукція у вигляді овочів, різних листових наявна в торгівельній мережі, в тому числі на ринках області. Лабораторні вимірювання вмісту нітратів в рослинній продукції є простим і розповсюдженим лабораторним методом визначення такого показнику безпеки. На всіх продовольчих ринках здійснюється лабораторний контроль за вмістом нітратів лабораторіями ветеринарно-санітарної експерт-тизи. Крім того, такі дослідження в області також здійснюють інші атестовані лабораторії.
Тож шановні краяни, будьте уважні до того, що купуєте та вживаєте в їжу !
Попередня
Наступна