• In English
  • Посіви сільськогосподарських рослин в Чернівецькій області – під постійним наглядом фітосанітарних інспекторів
    , опубліковано 31 Травня 2017 року о 08:08

    Шкідники, хвороби та бур’яни спричиняють суттєві втрати врожаю навіть до повної загибелі рослин. Статтею 21 ЗУ «Про захист рослин» передбачено, що особи, винні у поширенні шкідливих    організмів   внаслідок   несвоєчасного проведення комплексу профілактичних і винищувальних  заходів  щодо боротьби зі шкідниками, хворобами і бур’янами несуть відповідальність згідно чинного законодавства.

    Ефективність захисту рослин головним чином залежить від вибору такого терміну його проведення, коли шкідливий об’єкт найбільш чутливий до пестициду і ще не встиг завдати шкоду врожаю,  вибору самого пестициду та правильного визначення виду шкідливого організму.

    Особливістю Чернівецької області є те, що вона розташована в трьох природно-географічних зонах: лісостеповій, яка займає Прут-Дністровське межиріччя, передгірській, що знаходиться між Карпатами і річкою Прут, та гірській, яка охоплює Буковинські Карпати. Неоднорідність умов у межах певної географо-кліматичної зони, району, господарства і навіть конкретного поля, зумовлює неоднаковий ступінь розвитку шкідливих організмів рослин.

    Згідно статті 5 ЗУ «Про захист рослин», фітосанітарна діагностика та нагляд за розвитком, поширенням і  шкодочинністю  шкідливих  організмів  здійснюється  центральним органом  виконавчої  влади,  що реалізує державну політику у сфері захисту рослин. Ці функції здійснюють спеціалісти відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

    Спеціалісти відділу постійно проводять спостереження за розвитком шкідників в базових господарствах Кельменецького, Новоселицького та Глибоцького районів та маршрутні обстеження в інших господарствах. Через сигналізаційні повідомлення, які кожен бажаючий може прочитати і на сайтах вищезазначених РДА, відбувається інформування сільгосптоваровиробників та всіх зацікавлених осіб про розвиток, поширення, оптимальні строки та заходи боротьби з найбільш шкодочинними організмами. Під наглядом спеціалістів області знаходиться більш ніж 80 шкідників та хвороб. У зв’язку з глобальним потеплінням клімату та з ряду інших причин цей перелік час від часу змінюється. За останні роки ми спостерігали спалахи шкідливості лучного метелика, чортополохівки та оленки волохатої. З розширенням посівних площ сої, соняшника та ріпака спостерігається наростання чисельності їх шкідників, накопичення інфекції хвороб в грунті.

    Не секрет, що в наш час, в загальнодоступній мережі Інтернет кожен бажаючий може отримати безліч інформації щодо захисту рослин. Не фахівцю дуже важко розібратися в різноманітті порад, які інколи суперечать одна одній. Досить часто рекомендовані препарати давно заборонені до використання в Україні і застосування їх може призвести до погіршення
    стану  рослин  та якості продукції рослинного походження,  а також
    забруднення довкілля. Враховуючи вищезазначене, радимо користуватися рекомендаціями лише досвідчених спеціалістів.

    За необхідними консультаціями з питань захисту рослин звертайтесь до Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області за адресою: м. Чернівці, вул. Алма-Атинська, 7, тел. 51-80-72. Вам буде надано кваліфіковану допомогу (за потреби – з виїздом в господарство) з питань фітосанітарної діагностики, прогнозу появи шкідників та хвороб, а також рекомендації щодо ефективного захисту посівів  препаратами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

    Call Now Button
    Будь в курсі подій