Перейти до основної сторінки
Кишкові інфекції поширені повсюдно, характеризуються високим рівнем захворюваності як серед дорослих, так і дітей.
До кишкових інфекцій відносяться такі небезпечні захворювання як черевний тиф, дизентерія, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз, ботулізм, гастроентероколіти, вірусний гепатит А.
Всі ці захворювання виникають внаслідок вживання неякісних хар-чових продуктів, продовольчої сировини, води та недотримання правил особистої гігієни.
У теплу пору року відбувається активізація шляхів передачі кишкових інфекції. Час від зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від декількох годин до двох-трьох діб. Основні первинні ознаки захворювання кишковими інфекціями, при яких слід негайно звертатися до лікаря: пронос, нудота, блювата, підвищення температури тіла.
Основні рекомендації, яких потрібно дотримуватись щоб уникнути інфікування:
– перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково, а також після відвідування туалету мити руки з милом;
– не купувати продукти харчування з „рук”, у місцях неорганізованої торгівлі;
– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з невідомих джерел водопостачання: ріки, озера, струмки, джерела;
– для пиття і приготування їжі – використовувати питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання;
– не допускати споживання продуктів та напоїв з закінченим терміном зберігання;
– не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
– не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
Під час відпочинку на природі чи подорожуючи для пиття, миття посуду і рук необхідно використовувати тільки перекип’ячену або питну фасовану (бутильовану) воду. Крім того, не беріть в подорож кисло-молочні продукти (кисло-молочний сир, сметана, кефір, молоко, йогурти), варені ковбаси, сардельки,рибопродукти, кондитерські вироби з кремом, салати, заправлені сметаною, майонезом, соуси тощо
Слід пам’ятати, що наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування не завжди впливає на їх смакові якості.
При харчуванні у лісі, на пляжі виключайте контакт продуктів з грунтом, піском, мухами та комахами.
При харчуванні у лісі, на пляжі, у поїзді краще всього споживати запечене м’ясо, натуральні овочі, фрукти, сухе печиво без начинки. Під час подорожей продукти харчування необхідно зберігати у сумці-холодильнику, а за її відсутності можна використовувати ємність із замороженною водою, яка на певний період створить умови для більш безпечного зберігання харчових продуктів. Крім того, зберігання будь-яких виготовлених страв без умов холоду не повинна перевищувати 2-х годин. Зберігайти продукти харчування потрібно тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлені терміни. Овочі та фрукти перед вживанням необхідно ретельно мити, обдавати окропом. Також при споживанні їжі рекомендовано викори-стовувати одноразовий посуд.
Шановні краяни, дотримуючись зазначених рекомендацій, Ви зможете зберегти своє здоров’я та Ваших дітей.
Попередня
Наступна