• In English
  • ОСТЕРІГАЙТЕСЬ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ!
    , опубліковано 02 Червня 2017 року о 16:16

    Кишкові інфекції поширені повсюдно, характеризуються високим рівнем захворюваності як серед дорослих, так і дітей.

    До кишкових інфекцій відносяться такі небезпечні захворювання як черевний тиф, дизентерія, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз, ботулізм, гастроентероколіти, вірусний гепатит А.

    Всі ці захворювання виникають внаслідок вживання неякісних хар-чових продуктів, продовольчої сировини, води та  недотримання правил особистої гігієни.

    У теплу пору року відбувається активізація шляхів передачі кишкових інфекції. Час від зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від декількох годин до двох-трьох діб. Основні первинні ознаки захворювання кишковими інфекціями, при яких слід негайно звертатися до лікаря: пронос, нудота, блювата, підвищення температури тіла.

    Основні рекомендації, яких потрібно дотримуватись щоб уникнути інфікування:

    – перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково, а також  після відвідування туалету мити руки з милом;

    – не купувати продукти харчування з „рук”, у місцях неорганізованої торгівлі;

    – не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з невідомих джерел водопостачання: ріки, озера, струмки, джерела;

    – для пиття і приготування їжі – використовувати питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання;

    – не допускати споживання продуктів та напоїв з закінченим терміном зберігання;

    – не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;

    – не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

    Під час відпочинку на природі чи  подорожуючи для пиття, миття посуду і рук необхідно  використовувати тільки перекип’ячену або питну фасовану (бутильовану) воду. Крім того, не беріть  в  подорож  кисло-молочні продукти (кисло-молочний сир, сметана, кефір, молоко, йогурти), варені ковбаси, сардельки,рибопродукти, кондитерські вироби з кремом, салати, заправлені сметаною, майонезом, соуси тощо

    Слід пам’ятати, що наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування не завжди впливає на їх смакові якості.

    При харчуванні у лісі, на пляжі виключайте контакт продуктів з грунтом, піском, мухами та  комахами.

    При харчуванні у лісі, на пляжі, у поїзді краще всього споживати запечене м’ясо, натуральні овочі, фрукти, сухе печиво без начинки.  Під час подорожей продукти харчування необхідно зберігати у сумці-холодильнику, а за її відсутності можна використовувати ємність із замороженною водою, яка на певний період створить умови для більш безпечного зберігання харчових продуктів. Крім того, зберігання  будь-яких виготовлених страв без умов холоду не повинна перевищувати 2-х годин. Зберігайти продукти харчування потрібно тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлені терміни. Овочі та фрукти перед вживанням необхідно ретельно мити, обдавати окропом. Також при споживанні їжі рекомендовано викори-стовувати одноразовий  посуд.

    Шановні краяни,  дотримуючись зазначених рекомендацій, Ви зможете зберегти своє здоров’я та Ваших дітей.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій