• In English
  • Інформація щодо випадків захворювання на ботулізм
    , опубліковано 14 Червня 2017 року о 17:17

    Упродовж останнього тижня в країні продовжують реєструватися випадки захворювання на ботулізм серед населення країни, пов’язані з вживанням рибної продукції.

    За останнім повідомленням, випадок захворювання на ботулізм мешканки с. Микільське Полтавської області ймовірно пов’язаний із продукцією виробництва ФОП Сидоренко І.З., що здійснює свою діяльність у м. Черкаси. У зв’язку із чим фахівцями Держпродспоживслужби Черкаської області в рамках проведення санітарно-епідеміологічного розслідування випадку ботулізму, проведено позапланову перевірку дотримання вимог законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, санітарних та ветеринарних норм і правил у рибопереробному цеху ФОП Сидоренко І.З.

    Під час перевірки встановлено, що будь-які відомості (журнал вхідного контролю сировини, результатів контролю виробництва продукції, технологічні журнали, копії товарно-транспортних накладних, якісних посвідчень та ін.) щодо виробництва риби в’яленої відсутні, що унеможливило встановити факти виготовлення та реалізації продукції на даному підприємстві (асортимент, кількість, місця відправлення та ін.). Проте, відповідно до письмового пояснення підприємця, документи на продукцію, які було представлено в торгівельній мережі Полтавської області (а це якісне посвідчення та декларація виробника) ним не видавались, підпис та печатка підроблені.

    Разом із тим, у ході обстеження підприємства виявлено ряд грубих порушень (відсутність експлуатаційного дозволу, незадовільний санітарно-технічний та санітарно-гігієнічний стан виробництва, недотримання поточності технологічних процесів, відсутність відомчого лабораторного контролю та ін.).

    За результатами обстеження матеріали передано до прокуратури Черкаської області.

    За результатами розслідування випадку захворювання на ботулізм мешканця смт. Недригайлів  Сумської області, встановлено, що захворювання ймовірно пов’язано із вживанням риби в’яленої домашнього виготовлення, яку було придбано в Київській області. Залишків риби на час проведення розслідування не було. Із родичами хворого проведено бесіду щодо профілактиці ботулізму.

    Захворювання на ботулізму мешканки м. Дніпрорудне Василівського району Запорізької області також, ймовірно, пов’язане із вживанням копченої риби невідомого походження, придбаної, зі слів родичів постраждалої, в КП «Дніпрорудненський міський ринок».

    Спеціалістами Держпродспоживслужби Запорізької області розпочато розслідування щодо даного випадку та поінформовано територіальний орган місцевого самоврядування. Директору КП «Дніпрорудненський міський ринок» надіслано пропозицію з вимогою до закінчення епідеміологічного розслідування тимчасово призупинити реалізацію риби холодного копчення суб’єктам господарювання, які здійснюють продаж риби, організувати проведення ветеринарно-санітарного обстеження місць продажу рибної продукції.

     

    На сьогодні комплекс протиепідемічних заходів щодо профілактики випадків ботулізму пов’язаних з продукцією ФОП Меркулов А.В. триває.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій