Перейти до основної сторінки
У прийнятому Верховною Радою Законі «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин» (№ 0906) враховано понад 70% зауважень та пропозицій представників бізнесу. На цьому наголосив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа 12 червня 2017 року під час спільної зустрічі з представниками Харчового та Регуляторного комітетів Європейської Бізнес Асоціації, яка відбулася також за участі директора Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби Бориса Кобаля та начальника Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Алли Григоренко.
«В останні місяці фахівці Держпродспоживслужби вели досить напружену роботу щодо супроводження законопроекту 0906 на всіх рівнях його проходження. У результаті підготовки законопроекту до другого читання понад 70% побажань, висловлених бізнесом щодо законопроекту, були враховані», – зазначив Володимир Лапа.
«Ми розуміємо, що законопроект передбачає додаткові повноваження контролюючого органу, наприклад, у частині здійснення перевірок, і це викликає певні побоювання у суб’єктів господарювання. Однак у тому режимі контролю, у якому ми працювали досі, залишатися не можна – і про це свідчать останні випадки отруєнь та смертей людей. Запропонований підхід, з одного боку, забезпечує ефективність держконтролю, а з іншого – створює достатньо лояльні умови для роботи бізнесу. І ми, як Служба, робитимемо все для того, аби і шляхом відеофіксації, та інших організаційних рішень, які в нас на рівні Служби будуть запроваджуватися, забезпечити повну прозорість і транспарентність роботи Держпродспоживслужби», – наголосив Володимир Лапа.
Голова Держпродспоживслужби додав, що для повноцінного впровадження системи державного контролю безпечності харчових продуктів в Україні та ефективної реалізації Закону 0906 необхідно здійснити серйозну підготовчу роботу та ухвалити понад 40 підзаконних актів. «Сподіваємося, Президент підпише ухвалений Закон, і ми зможемо відразу ж після його оприлюднення почати роботу над необхідними нормативно-правовими актами. Це дозволить привести українську систему державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів у відповідність до директив та регламентів Європейського Союзу», – додав керівник Служби.
У рамках зустрічі Голова Держпродспоживслужби також поінформував членів Європейської Бізнес Асоціації про підсумки та плани роботи Служби та дав відповіді на ряд важливих для роботи бізнесу питань. Зокрема, йшлося про перспективи врегулювання ринку кормів та дитячого харчування, питання проведення санітарно-епідеміологічної експертизи, необхідність внесення змін в законодавство щодо державного контролю товарів, які переміщуються через митний кордон України, періодичність перевірок на кордоні, питання фітосанітарного контролю, організацію роботи Служби в регіонах, міжнародну діяльність та роботу з адаптації українського законодавства до норм та вимог ЄС.
Попередня
Наступна