Перейти до основної сторінки
В липні поточного року зареєстровано 1 випадок отруєння грибами Путильському районі, постраждала придбала гриби в місці стихійної торгівлі.
В минулому році на території Чернівецької області було зареєстровано 8 випадків отруєння грибами, у результаті яких постраждало 18 осіб. Отруєння були пов’язані з вживанням в їжу у 4 випадках маремухів, 2 – сироїжок та 2 – різних видів грибів.
Найнебезпечнішими серед отруйних грибів є такі, що містять отруту уповільненої дії. До них належать мухомори зелений, білий і смердючий, а також павутинник жовтогарячо-червоний. Отрути, що містяться в цих грибах, призводять до необоротних органічних змін у печінці та нирках. Найтяжчим є отруєння блідою поганкою, яке часто призводить до смерті.
Трапляються випадки отруєнь їстівними грибами, наприклад, опеньком справжнім, коли використання його в їжу триває декілька днів підряд. До отруєнь може призвести вживання їстівних грибів, якщо вони старі або пролежали тривалий час до обробки. Часті випадки отруєння недовареними або не просоленими грибами.
Отруєння грибами характеризується високою летальністю, що зараховує їх до найбільш небезпечних захворювань харчового походження.
При перших ознаках отруєння грибами (біль в животі, нудота, блювота, пронос, слабкість) викликайте швидку допомогу і з перших хвилин починайте промивання шлунка та кишківника.
Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.
Необхідно пам’ятати, що гриби є «важкою їжею», яка взагалі протипоказана дітям до 14 років, людям похилого віку та особам, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту, вагітним жінкам.
Для попередження отруєння грибами необхідно дотримуватись таких елементарних правил, які повинен усвідомлювати кожен збирач їстівних грибів:
не рекомендується консервування грибів під герметичні кришки в домашніх умовах та забороняється
Попередня
Наступна