Перейти до основної сторінки
Епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней в Україні та таких сусідніх країнах, як Румунія, Угорщина, Польща є дуже складною. Це високозаразна інфекційна хвороба, яка за дуже короткий термін знищує все поголів’я у господарстві. Інкубаційний період африканської чуми триває від 3 до 12 діб. При виникненні захворювання в населеному пункті забороняється проводити забій та утримання свиней впродовж 6 місяців.
Вірус хвороби може зберігатися в м’ясі інфікованих свиней до півроку, в охолоджених тушах (4 °C) — півроку, у замороженному м’ясі (—20 °C) — безкінечно, в копченій ковбасі впродовж 5 місяців і більше, при 50 °С вірус гине впродовж години.
З початку виникнення захворювання, а це 2012 рік, в Україні вже зареєстровано 249 випадків. Особливою цифрою є кількість виявлених захворювань в 2017 році. Так, станом на 29 серпня 2017 року вже зареєстровано 101 випадок, лише за серпень місяць зареєстровано 10 випадків в Хмельницькій, Рівенській, Закарпатській, Київській, Харківській, Одеській, Дніпропетровській та Волинській областях. Основні випадки – це падіж диких кабанів.
Основними причинами розповсюдження АЧС є відсутність дієвого контролю при переміщенні живих тварин та сировини, в т. ч. автошляхами, торгівля живими тваринами та сировиною на стихійних ринках, нехтування елементарними заходами біологічної безпеки, в переважній більшості в особистих підсобних господарствах громадян та дрібних спеціалізованих підприємствах.
Для того, щоб вберегти свиней від африканської чуми, Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області рекомендує:
– щодня оглядати тварин;
– не купувати корми і кормові добавки невідомого походження в невстановлених торгових місцях;
– не згодовувати тваринам харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней;
– не купувати живих свиней, м’ясо і м’ясопродукти у неустановлених торгових точках, без ветеринарних супровідних документів;
– проводити заходи по боротьбі з гризунами та комахами;
– не допускати відвідування виробничих приміщень сторонніми особами;
– утримувати свиней в закритих приміщеннях;
– не проводити подвірний забій і реалізацію свинини без ветеринарного передзабійного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та продуктів забою фахівцями державної служби ветеринарної медицини;
– після відвідин лісу дезінфікувати одяг та взуття, мити руки з милом, а краще — прийняти душ;
– при полюванні на диких кабанів ні в якому разі не згодовувати їхні рештки домашнім свиням;
– при підозрі на африканську чуму свиней слід відразу звернутись до лікаря ветеринарної медицини або в районне \ міське \ Головне управління Держпродспоживслужби.
САМОЛІКУВАННЯ ТВАРИН КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО!!!
Якщо у Вас виникли будь – які питання стосовно африканської чуми свиней, до ваших послуг Гаряча телефонна лінія (0372-55-34-09) (+38 095 330 11 04). Тут Ви зможете отримати відповіді на усі Ваші запити.
Попередня
Наступна