• In English
  • Як правильно вибрати одяг та взуття для дітей. Поради батькам.
    , опубліковано 30 Серпня 2017 року о 12:12

    Управління захисту споживачів систематично проводить перевірки дотримання законодавства про захист прав споживачів субєктами господарювання різних форм власності, які здійснюють реалізацію товарів дитячого асортименту. Майже кожне перевірене підприємство порушує законодавство про захист прав споживачів при реалізації  дитячого одягу, взуття.

    Основними порушеннями являються:

    -реалізація товарів без необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про назву товару, підприємство-виробника, його місцезнаходження, споживчі властивості, спосіб використання, гарантійні зобов’язання, дату виготовлення тощо;

    -реалізація товарів без документів, що засвідчують їх якість, безпеку та походження (якісне посвідчення, висновки санітарно-гігієнічної експертизи, декларації про відповідність, прибуткові документи).

    Споживач, придбаваючи  такий одяг чи взуття, позбавлений права на отримання інформації про виробника товару, споживчі властивості, склад  сировини, з якої виготовлений товар, інформації про його якість та безпеку тощо, що не забезпечує можливості компетентного та свідомого вибору товару.

    Тому управління надає поради  батькам, які намагаються забезпечити своїх малюків усім найкращим. Адже далеко не всі виробники турбуються про якість та безпеку своїх товарів. Як же правильно вибирати дитячий одяг, взуття, щоб вони були гарними, комфортними, якісними та безпечними.

    • Не купуйте товари без ярликів, етикеток та без маркувальних даних. Жоден законослухняний виробник не  виготовить товари без споживчого маркування. Якщо перед вами  одяг, взуття без споживчого  маркування, це – перша ознака того, що такі товари виготовлені в кустарних цехах, з сировини невідомого походження, з порушеннями діючих технологій. Не купуйте також товари, на ярликах  яких текст виконаний з помилками або  відсутня інформація про  виробника, лише  зазначено, наприклад, – «Виготовлено в Україні». Зазвичай ціна таких товарів значно нижча від ціни товару, виготовленого в виробничих умовах. Такий одяг, взуття може бути неякісний та небезпечний для здоров’я споживачів, адже на нього відсутні документи про якість та безпеку.
    • Не купуйте товари, на ярликах яких всі маркувальні дані виконані іноземною мовою. Такий товар потрапив на територію України поза митним контролем і не пройшов обов’язкову перевірку на показники якості та безпеки.
    • Уважно вивчайте інформацію про склад сировини, зазначений на ярлику. Одяг, куплений для новонароджених та дітей до 3-х років, взагалі не повинен мати у своєму складі синтетичних волокон. Винятком можуть бути лише декоративні деталі на святковому одязі, наприклад, банти, ажурне мереживо, тасьма. Найпрактичніша та найбільш безпечна тканина для дитячого одягу – це бавовна. Для діток старше 3-х років можна вибрати одяг, в якому синтетичні волокна складають 30-50% від складу, але не більше.

    Взуття для дітей повинно бути виготовлено з натуральної шкіри. Вона  забезпечує доступ повітря і випаровування вологи. Найважливішою властивістю такого матеріалу є те, що він адаптуються до анатомічної форми ноги.

    • Перевірте одяг та взуття на наявність дефектів. Уважно подивіться на одяг з виворотньої сторони. Якщо ви побачите криві строчки, пропуск стібків, петляння строчок, необрізані нитки, асиметрію деталей тощо – пам’ятайте, що цей одяг виготовлений в кустарних умовах на технічно застарілому обладнанні з використанням тканин невідомого походження. Якщо на зовнішній та внутрішній стороні взуття ви виявили зморшки, нерівності поверхні, заломи, щілини. липкість поверхні, сліди клею, то таке взуття буде некомфортним для дитини. Перевірте наявність у взутті супінатора, який є запорукою правильного формування стопи. Відсутність супінатора може призвести до розвитку плоскостопості у дитини.
    • Не купуйте дитячі товари, які мають неприємний, різкий і не властивий для них запах. Очевидно, що такі товари виготовлені із застосуванням сировини, яка призначена і використовується в промисловості для технічних потреб.
    • Не женіться за брендами. Весь відомий одяг, зізнатись, не вартий тих грошей, які зазначені на цінниках. Ви платите за ім’я виробника, за гроші, які бренд вкладає у власну рекламу, за фірмовий дизайн. Але дітки так швидко ростуть, що дорога та модна кофтинка вже через півроку буде маленькою. Для малюків все-таки робіть акцент на якості речей, а не на модних тенденціях. І, якщо добре пошукати, то багато гарний дитячих речей знайдеться і серед українських виробників. Шкода, що більшість батьків про них знають дуже мало.
    • І остання порада. Якщо ви вирішили купити одяг чи взуття, обов’язково вимагайте у продавця товарний чек із зазначенням в ньому наступних реквізитів: назва суб’єкта господарювання, назва товару, його артикул(модель), ціна, дата покупки, прізвище продавця та його підпис. Адже лише при наявності товарного чеку в разі виникнення претензій до якості товару або, якщо товар не підійде за розміром, дизайном, кольором тощо, управління може захистити права споживача.

     

    Вдалих вам покупок!

    Call Now Button
    Будь в курсі подій