• In English
  • Обговорили в програмі РЕАЛІЇ, як запобігти виникненню африканської чуми свиней на Буковині.
    , опубліковано 17 Вересня 2017 року о 17:17

    Начальник головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області взяв участь у прямому ефір телеканалу ТРК “Буковина” в програмі РЕАЛІЇ.

    Під час програми телеглядачів  Буковини було ознайомлено з епізоотичною  ситуацією щодо африканської чуми свиней  в Україні та сусідніх областях та обговорено, як запобігти виникненню африканської чуми свиней. Під час прямого ефіру надано відповіді на запитання телеглядачів.

    ГУ Держпродспоживслужби вкотре наголошує, що африканська чума свиней високозаразна інфекційна хвороба, яка за дуже короткий термін знищує все поголів’я у  господарстві. Інкубаційний період африканської чуми  триває від 3 до 12 діб. При виникненні захворювання в населеному пункті забороняється проводити забій та  утримання свиней впродовж 6 місяців.

    Вірус хвороби може зберігатися  в м’ясі інфікованих свиней до півроку,  в охолоджених тушах (4 °C) – півроку, у замороженному м’ясі (-20 °C)  безкінечно,  в копченій ковбасі впродовж 5 місяців і більше,   при 50 °С вірус гине впродовж години.

           Основними причинами розповсюдження АЧС є відсутність дієвого контролю при переміщенні живих тварин та сировини, в т. ч. автошляхами, торгівля живими тваринами та сировиною на стихійних ринках, нехтування елементарними заходами біологічної безпеки, в переважній більшості в особистих підсобних господарствах громадян та дрібних спеціалізованих підприємствах.

    Для того, щоб вберегти свиней від  африканської чуми, Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області рекомендує:

    – щодня оглядати тварин;

    – не купувати корми і кормові добавки невідомого походження в невстановлених торгових місцях;

    – не згодовувати тваринам харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней;

    – не купувати живих свиней, м’ясо і м’ясопродукти у неустановлених торгових точках, без ветеринарних супровідних документів;

    – проводити заходи по боротьбі з гризунами та комахами;

    – не допускати відвідування виробничих приміщень сторонніми особами;

    – утримувати свиней в закритих приміщеннях;

    – не проводити подвірний забій і реалізацію свинини без ветеринарного передзабійного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та продуктів забою фахівцями державної служби ветеринарної медицини;

    – після відвідин лісу дезінфікувати одяг та взуття, мити руки з милом, а краще — прийняти душ;

    – при  полюванні на диких кабанів ні в якому разі не згодовувати їхні рештки домашнім свиням;

    – при підозрі на африканську чуму свиней слід відразу звернутись до лікаря ветеринарної медицини або в районне \ міське \ Головне   управління Держпродспоживслужби.

             САМОЛІКУВАННЯ ТВАРИН КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО!!!

    Якщо у Вас виникли будь – які питання стосовно африканської чуми свиней, до ваших послуг цілодобова Гаряча телефонна лінія (0372-55-34-09) (+38 095 330 11 04). Тут Ви зможете отримати відповіді на усі Ваші запити.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій