• In English
  • Обман споживачів! Зверніть увагу на ваги!
    , опубліковано 21 Грудня 2017 року о 16:16

    Часто, купуючи товари, ми думаємо: коли уважно стежити за показами ваги при зважуванні товару, можна уникнути обману. Але трапляється навпаки: чим уважніше покупець стежить за цифрами, тим легше його обдурити.

    При здійснені суб’єктами господарювання торговельно-комерційних операцій та розрахунків між покупцем і продавцем з використанням неавтоматичних зважувальних приладів (ваг) масово використовуються несертифіковані торговельні електронні ваги, технічні ваги та електронні платформні ваги китайського виробництва, перероблені ваги, ваги з ознаками зовнішнього втручання, які є основним інструментом для здійснення продавцями шахрайських дій при зважуванні товарів.

    Такі ваги не мають:

    • маркування компанії-виробника, зокрема, найменування, серійного номера та адреси виробника;
    • знака відповідності;
    • додаткового метрологічного маркування;
    • експлуатаційної документації;
    • сертифіката електробезпеки;
    • технічної документації;
    • декларації виробника;
    • повірочного тавра, тавра-етикетки або свідоцтва про повірку.

    Таким чином, зазначені ваги не відповідають технічним вимогам, які встановлені Технічним регламентом щодо неавтоматичних зважувальних приладів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 № 1062, вимогам Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 05.06.2014 № 1314-VIІ та державним стандартам України.

    В багатьох випадках зважування товарів дійсна похибка ваг в 10-20 разів перевищує границі допустимої похибки.

    Особливе занепокоєння викликає те, що велика кількість ваг, що використовуються суб’єктами господарювання при проведенні торговельно-комерційних операцій та розрахунків між покупцем (споживачем) і продавцем, не відповідають вимогам з електробезпеки через те, що конструкція зважувального приладу під’єднаного до електричного живлення та не забезпечує захист людини від дотику до струмопровідних частин, що може призвести до ураження продавця або покупця електричним струмом.

    На сьогоднішній день використання дешевих неякісних ваг набуло масового характеру і переростає в соціальну проблему. Ці так звані засоби вимірювальної техніки не мають захисту від несанкціонованого доступу до органів регулювання ваг, що дозволяє їх налаштовувати на обвіс, тобто обманювати покупців, що, в свою чергу, сприяє поширенню шахрайства в сфері торгівлі.

    Виходячи з вищенаведеного, ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області рекомендує:

    • споживачам бути уважними, здійснюючи покупки фасованого товару та товару, що підлягає зважуванню;
    • уникати зважування товару на вагах невідомого походження, з відсутнім маркуванням та повірочним тавром, які мають зовнішні пошкодження, ознаки переробляння та не занесені до Державного реєстру законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки;
    • вимагати від суб’єктів господарювання документи, які підтверджують проходження засобами вимірювання повірки та оцінки відповідності;
    • юридичним особам та фізичним особам-підприємцям, які здійснюють торгівлю з використанням неавтоматичних зважувальних приладів, дотримуватися правил торгівлі та відмовитися від використання ваг, що не відповідають метрологічним вимогам.

     

    Шановні споживачі!

     

    У випадках виявлення Вами фактів використання суб’єктами господарювання фальсифікованих, перероблених, несправних, з ознаками зовнішнього втручання засобів вимірювальної техніки або таких, що не пройшли періодичну повірку, прохання звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області (58011, м. Чернівці, вул. Сторожинецька, 115), або на телефони гарячої лінії.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій