Перейти до основної сторінки
Протягом 2017 року в на території області зареєстровано три випадки захворювання на ботулізм в побуті (всі захворілі вживали консервовані м’ясні паштети домашнього приготування), внаслідок чого постраждало 3 мешканців Сторожинецького, Герцаївського та Кіцманського районів.
Ботулізм – гостра токсикоінфекція, що виникає внаслідок отруєння токсинами Clostridium botulinum, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.
Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів.
Першими типовими ознаками ботулізму є сухість в роті, «сітка» або «туман» перед очима, погане розрізнення предметів, наростаюча м’язова слабкість, утруднене ковтання.
Якщо з’явилися у людини подібні симптоми, необхідно в терміновому порядку викликати швидку допомогу.
Для профілактики ботулізму основним правилом є дотримання чистоти сировини. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. При консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – не менше 40 – 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.
М’ясні та рибні продукти повинні консервуватися тільки у свіжому вигляді.
Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки.
Категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі та у приватних осіб.
Будьте уважні і обережні при вживанні будь-яких консервів. Бережіть здоров’я своє та членів своєї родини!
Попередня
Наступна