• In English
  • Профілактика вірусного гепатиту А
    , опубліковано 24 Січня 2018 року о 13:13

    За повідомленням Держпродспоживслужби України, в країні спостерігається погіршення епідемічної ситуації щодо захворюваності на вірусний гепатит А (ВГА). Спеціалістами територіальних органів Держпродспоживслужби  в 2017 році взято участь у розслідуванні 26 спалахів ВГА. Найбільша кількість спалахів була зареєстрована в Одеській області – 18. На території Чернівецької області протягом 2017 року спалахів ВГА не зареєстровано.

    За даними Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» на території області протягом 2017 року захворювання реєструвалося на території Кіцманського району – 2 випадки, Сокирянського району – 5 випадків, Сторожинецького району – 1 випадок та м.Чернівці – 5 випадків. Всього у 2017 році зафіксовано 13 випадків ВГА ( з них 2 дітей)  проти 7 в  минулому році.

    Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції. Проблема водного фактора передачі вірусу гепатиту А в окремих регіонах стоїть дуже гостро. Джерелом інфекції є хвора людина, інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів). До вірусу сприйнятливі виключно люди, незалежно від віку. Тварини, в тому числі лабораторні, не сприйнятливі до вірусу. Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.

    У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,50 С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі,  погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення, можливе свербіння шкіри. Приблизно у 80% хворих реєструється безжовтянична форма, що зумовлює труднощі діагностики і високу контагіозність ГА.

     

    Як уникнути зараження вірусом гепатиту А: 

     

    • використовувати для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду;
    • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
    • при неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану);
    • перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом;
    • чітко дотримуватися правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;
    • не займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.
    Call Now Button
    Будь в курсі подій