• In English
  • Ранньовесняна обмивка плодових насаджень, виноградників та ягідників.
    , опубліковано 05 Квітня 2018 року о 09:09

    Обмивка дерев антисептичними і хімічними препаратами – це профілактичний захід, спрямований на знищення збудників парші та борошнистої роси, комах-шкідників, кліщів, а також мохів і лишайників. Під час набрякання бруньок при t +4 C, t +5 C і вище рекомендуємо провести промивання дерев.

    Плодові насадження віком 5 і більше років можна покрити емульсіями: Препарат 30 Д з нормою 30-40л/1т води, Препарат Олемікс з нормою 20 л/1т.

    Основою названих препаратів є різні види рослинних масел, які призводять до асфіксії (удушення) личинок перед їх відродженням.

    При набряканні бруньки але до появи зеленого конусу (щоб уникнути опіків) можна використати всім відомий антисептик залізний купорос (сульфат заліза) з нормою 30-50кг на 1 т води (0,3-0,5 кг на 10 л води) як фунгіцид проти зимуючих стадій хвороб. В садах, де є заселеність щитівками (види) та іншими зимуючими шкідниками норму сульфат заліза можна збільшити до 70 кг на 1 т води.

    Для боротьби з грибковими захворюваннями та їх профілактики на винограді та проти американської борошнистої роси  на агрусі і смородині  використовують залізний купорос (3% розчин).

    Даний препарат ефективний проти мохів і лишайників та є необхідним мікродобривом для всіх видів насаджень (хлороз листя).

    Проти зимуючих стадій парші для обмивання дерев використовують і мідьвмісні препарати: Бордо Ізагро 30 з.п.-5,0 кг/т, Чемпіон 2-2,5 кг/т, Косайд 2000 В.п.2,5 кг/т, Купроксат к.с. 5,0 л/т.

    В залежності від віку дерев і параметрів крони рекомендований вилив води для обмивки дерев 800-1500 л/га.

    Для пробудження бруньок використати 2% розчин сечовини (карбамід) 20кг/т води. Дану обробку можна поєднати із мідьвмісними препаратами за виключенням сульфату міді (Бордо Ізагро, Блю Бордо,Купроксат).

    В садах де є проблемною парша, плямистості, дрібнолистковість (відьменні мітли), бактеріози обробку міддю слід повторити через 7-10 днів в залежності від погодніх умов  або по фазі розвитку «зелений конус».

    У фазу зелений конус мідьвмісні препарати необхідно поєднувати із лікувальними: Топсин М 1-1,25л/га. Фундазол 1-1,25кг/га (заліковування місцевих зрізів, сонячних і морозобійних опіків).
    Захист насаджень у населених пунктах:
    • застосування пестицидів для захисту насаджень дозволяється тільки з 22 до 7 години ранку в безвітряну погоду.
    • для обробітку індивідуальних садів і городів у межах населеного пункту дозволяється застосування тих пестицидів, які дозволені для роздрібного продажу населенню «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» і доповненнями до нього.
    • обробіток насаджень проводять лише ранцевими обприскувачами.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій