• In English
  • Харчування після посту
    , опубліковано 06 Квітня 2018 року о 13:13

    Найбільше православне свято – Великдень, супроводжується одним з найбільш тривалих постів, який передує йому і триває 40 днів. Сучасний пост, в основному, полягає тільки у відмові від певних продуктів і дотриманні пісного раціону. Під час посту забороняється їсти будь-які продукти тваринного походження. В першу чергу, до них відносяться м’ясо і риба, а також будь-які молочні продукти, масло і яйця. Не можна вживати солодку випічку і здобу. Заборона накладається також і на алкоголь, включаючи церковне вино і кагор.

     

    ВПЛИВ ПОСТА НА ОРГАНІЗМ

    Який же вплив надає дотримання посту на організм людини, і до яких наслідків він може привести? Перш за все, в період відмови від жирної і білкової їжі, організм перестає виділяти певні ферменти, необхідні для її перетравлення. Органи травлення знаходяться в спокійному стані, відпочиваючи від щоденних навантажень, поглинаючи невелику кількість поживних речовин, встигаючи виділяти з них все корисне і відкидати непотрібне. За час посту ваш організм встигне очиститися від всіх накопичених в ньому за довгі роки шлаків і токсинів, ви відчуєте неймовірну легкість, бадьорість і приплив сил і енергії.

    ПРАВИЛА ВИХОДУ З ПОСТУ

    Ось кілька рекомендацій, які допоможуть зробити вихід з поста безболісним і повернутися до звичного способу життя з мінімальними ускладненнями і повністю відновити організм. Для початку, необхідно запам’ятати, що ваші порції повинні бути невеликими, а прийоми їжі через кожні 3-4 години. Вставайте з-за столу з легким відчуттям голоду і не переїдайте. Ні в якому разі не користуйтеся лікарськими препаратами, які полегшують процес травлення, так як вони не здатні повністю впоратися з проблемою і тільки погіршать ситуацію. У перший час відмовтеся від будь-яких напівфабрикатів і закусок на зразок чіпсів, сухариків, горішків і т.п. Обмежте вживання спецій і приправ, особливо пряних і гострих, не пийте газовані напої і рідини з барвниками. Віддайте перевагу нежирної риби, злаковим, овочам і фруктам. Вони багаті усіма необхідними організму поживними речовинами і вітамінами, які допоможуть поступово повернутися до звичного режиму, уникнувши різних ускладнень. Перший день після посту рекомендується почати з кисломолочної продукції, так як саме вона нормалізує роботу кишечника і покращує травлення природним шляхом, одночасно притупляючи почуття голоду.
    Особливої уваги потребує вживання алкогольних напоїв під час Великодня. Не дивлячись на властиві нам традиції вживати спиртне навіть у православні свята, після посту можуть виникнути серйозні ускладнення, викликані алкоголем. Саме тому кількість випитого вина не повинно перевищувати 50 грамів протягом першого дня. Далі дозу можна поступово збільшувати до 200 грамів. Перевагу краще віддати червоному вину, кагор або Каберне. Намагайтеся пити якомога більше рідини, бажано чистої мінеральної води без газу, дозволяється також пити чай і трав’яні настої і відвари. Пам’ятайте, що Великдень – це не привід наїстися від душі і випити в компанії, а світле свято, яке ми повинні зустріти з легким тілом і чистою душею. Дотримуючись всіх перерахованих правил і рекомендацій, ви зможете провести його у відмінному самопочутті і прекрасному настрої, уникнувши проблем зі здоров’ям.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій