Перейти до основної сторінки
Сьогодні важко уявити життя без полімерних матеріалів та виробів з них. Такі вироби використовуються практично у всіх сферах діяльності людини, контактують з харчовими продуктами, водою. З полімерних матеріалів виготовляються пакувальні вироби, а також одноразовий посуд. Одноразовий посуд має гігієнічне значення, він зменшує рівень інфекційної захворюваності. Ні для кого не є таємницею, що причиною гострих кишкових інфекцій може бути не тільки їжа, а також посуд, в якій вона знаходиться, та столові прибори у вигляді ложок, виделок.
Посуд, як фактор передачі інфекційних захворювань кишкової групи, має значення у випадках, коли ним користується багато людей, серед яких зустрічаються і хворі. До одноразового посуду пред’являються такі вимоги, як якість, безпека та споживчі властивості. Полімерна тара взагалі розрахована на одноразове використання. Але навіть одноразовий посуд, яким у побуті почали користуватися пізніше, використовують по декілька разів. В народі так його називають іноді – одноразовий посуд багаторазового використання.
Останнім часом всіх більш за все цікавить безпека одноразового посуду, точніше матеріалу, з якого вона виготовлена. Купуючи одноразовий посуд,
потрібно чітко представляти, для яких потреб будете його використовувати. Одноразовий посуд при його правильному використанні позбавляє нас від
багатьох утомливих турбот і звільняє час, робить життя і побут простішим і легшим. При цьому потрібно знати, що для гарячих блюд підходить не будь-який посуд. Щоб не зашкодити собі, будьте уважні до застосування одноразового посуду.
Про що свідчить маркування на одноразовому просуді:
“PS” означає, що до складу посуду входить полістирол. Такий пластик можна використовувати тільки для холодної їжі. Під час контакту з гарячим, посуд виділяє токсичний стирол. Також ця речовина виділяється контактуючи з алкоголем. Стирол накопичується у печінці та нирках і може спричинити серйозні захворювання, навіть цироз. Крім того, ця речовина може викликати алергію та захворювання нервової системи. Посуд з полістиролу дуже тонкий, та ламкий і деформується контактуючи з гарячим. Також полістирол позначають трикутником, всередині якого цифра “6”.
“РР” – до складу входить поліпропілен. Такий пластик можна використовувати для гарячої їжі та напоїв – він витримує температуру до 100 градусів за Цельсієм. Проте з алкоголем матеріал все ж таки “не дружить”. Контактуючи зі спиртним, посуд виділяє формальдегід, або фенол. Це канцероген, від якого страждають нирки, печінка, а також очі. Поліпропілен позначають також трикутником зі стрілок, всередині якого цифра “5”. Такий посуд досить міцний і добре тримає тепло.
Трикутник з трьох стрілок – ознака повторної переробки сировини. Стрілки означають замкнений цикл: створення – використання – утилізація. Всередині трикутника зазвичай одна або дві цифри, які вказують на тип матеріалу (1-19 – пластик, 20-39 – папір та картон, 40-49 – метал, 50-59 – деревина, 60-69 – тканина і текстиль, 70-79 – скло).
Позначка «бокал-виделка» засвідчують, що з посуду можна їсти, а якщо позначку перекреслено – пластиковий виріб не призначено для контакту з їжею.
Отож будьте обережні та помірковані при придбанні та використанні одноразового посуду, у разі застосування його не за призначенням замість користі можна отримати шкоду.
Попередня
Наступна