• In English
  • Відбулось засідання круглого столу щодо питань профілактики сказу тварин
    , опубліковано 15 Листопада 2018 року о 18:18

    В Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернівецькій області       15 листопада 2018 року відбулось засідання круглого столу з питань профілактики сказу тварин, де взяли участь ліцензовані лікарі ветеринарної медицини, лікарі ветеринарної медицини державних установ та представник  волонтерської організації.

    На засіданні   обговорювались  шляхи недопущення виникнення сказу, профілактика сказу в індивідуальних господарствах, вакцинація від сказу безпритульних  тварин та ряд інших питань, які стосуються даного захворювання. Було наголошено, що для недопущення сказу необхідно щорічно робити щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку незалежно чи це домашня собака чи безпритульна. Вакцинація проти сказу вакциною антирабічною рідкою інактивованою для імунізації тварин “Рабістар” є безкоштовною.  Для проведення щеплення необхідно звертатися до лікарень ветеринарної медицини Держпродспоживслужби області та приватних ветеринарних клінік.

    Сказ – це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується враженням центральної нервової системи і завжди закінчується летально. Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

    Запобігти захворюванню на сказ можна за умови виконання простих, але важливих правил:

    1.Якщо людину укусила тварина, в жодному разі не треба вбивати дану тварину. Тварину слід тримати ізольовано і спостерігати за нею протягом 10 днів або доставити для спостереження до державного закладу ветеринарної медицини. У разі укусу  домашньою твариною необхідно з’ясувати  її господаря та адресу. Це допоможе уникнути щеплень, оскільки за твариною можна встановити ветеринарний нагляд та мати заключення щодо захворюваності на сказ.

    2.Якщо під час укусу був пошкоджений одяг на людині, його слід обробити  гарячою праскою і тільки після цього ремонтувати.

    3.Слід пам’ятати, що кожна дика тварина, яка поводить себе незвичайно (наближається до людей, тварин, населеного пункту) є підозрілою щодо захворювання на сказ. У разі виявлення таких тварин необхідно обов’язково  сповістити територіальний орган  Держпродспоживслужби.

    4. Не використовувати для полювання не щеплених проти сказу собак.

    5. Купівля, продаж, показ на виставках і виводках, а також перевезення  в інші населені пункти всіма видами транспорту собак, котів та інших тварин можливі тільки за наявності ветеринарного паспорта з відміткою про імунізацію проти сказу, що проведена не більше 12 місяців тому і не менше 30 днів до вивозу.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій