Перейти до основної сторінки
Державними інспекторами Держпродспоживлужби Чернівецької області проводиться постійний контроль за реалізацією масла вершкового на агропродовольчих ринках та при здійсненні планових заходів державного нагляду на підприємствах торгової мережі. Через відсутність відповідного маркування протягом тижня (з 17 по 22 .12.2018) знято з реалізації 77,5 кг масла солодковершкового «Мінське» та «Рогачовське» виробництва Республіки Білорусь на агропродовольчому ринку «Калинівський» м.Чернівці та масла невідомого походження на агроподовольчих ринках та в продуктових магазинах м.Сокиряни та м. Хотин.
Довідково:
Найпростіше визначити якість масла, заморозивши його. Справжнє масло, в якому немає рослинного жиру, неможливо відрізати – воно відколюється шматками.
Залиште холодне масло при кімнатній температурі. Що більше в ньому рослинних жирів, то швидше воно зм’якне. Справжнє вершкове масло залишається твердим протягом приблизно півгодини. Якщо через п’ять хвилин після морозильної камери його можна намазати на хліб, то це спред, нехай навіть із найнатуральнішим смаком.
Налийте у прозору склянку окріп, потім додайте ложку масла, розмішайте до повного розчинення. Якщо масло повністю розтануло і вода набула білого відтінку – масло якісне і не містить рослинних жирів. Якщо з’явився осад – масло містить рослинні білки і жири.
Покладіть шматочок масла на нагріту сковороду. Натуральне вершкове масло розтане й утворить пінку з приємним запахом. Фальсифікат або не матиме запаху, або він буде неприємний.
Неоднорідний колір масла може свідчити про нерівномірний розподіл барвника, про змішування масла різного забарвлення або про його давність. Якісне вершкове масло не повинне залишати слідів, тому перед покупкою подивіться на упаковку зсередини.
При купівлі масла вершкового цікавтесь про наявність у продавців на агропродовольчому ринку експертного висновку, який дає право на його реалізацію, а у магазині – супровідного документу (товарно-транспортну накладну).
Попередня
Наступна