• In English
  • Обережно – псевдотуберкульоз!
    , опубліковано 21 Лютого 2019 року о 16:16

    В зв’язку з наближення весняної пори року збільшується вірогідність захворювання населення на псевдотуберкульоз.

    Псевдотуберкульоз – це гостре інфекційне захворювання, що характеризується поліморфізмом клінічних проявів, циклічним перебігом, інтоксикацією, ураженням шлунково-кишкового тракту та суглобів кінцівок.
    Збудником псевдотуберкульозу є Yersinia Pseudotuberculosis, досить стійкий у зовнішньому середовищі: при температурі холодильника (4-8 °С) здатний довго зберігатися і розмножуватися на овочах, коренеплодах та інших харчових продуктах. У той же час, деякі з штамів бактерій володіють підвищеною термостійкістю до високої температури і здатні витримати режим пастеризації. При кип’ятінні (100°С) всі штами ієрсиній гинуть через кілька секунд.  Чутливі до дії звичайних дезінфектантів. При псевдотуберкульозі основними джерелами інфекції є синантропні і дикі гризуни. Людина являється заключним кільцем ланцюга розвитку збудника.

    Основний шлях поширення інфекції – харчовий. До факторів передачі Y. pseudotuberculosis відносяться овочеві страви (салати з капусти, моркви та ін.), молочні продукти, що вживаються в їжу без попередньої термічної обробки. Водний шлях передачі має менше значення. Він зазвичай реалізується при вживанні води з відкритих водойм.

    Захворювання зустрічається у всіх вікових групах, але частіше у дітей перших років життя. Пік захворюваності псевдотуберкульозом припадає на весняні місяці (березень-травень).

    Інкубаційний період становить від 3 до 19 днів, у середньому – 5-7.

    Для запобігання виникнення та поширення псевдотуберкульозу необхідно здійснювати наступні профілактичні заходи:

    – контроль за зберіганням овочів у складських приміщеннях;

    – систематичне здійснення дератизаційних заходів;

    – термічна обробка молочних продуктів;

    – вживання тільки кип’яченої або бутильованої води;

    – дотримання правил і норм при транспортуванні, зберіганні та реалізації харчових продуктів;

    – дотримання правил особистої гігієни при готуванні і вживанні продуктів харчування.

    Дотримуйтесь профілактичних заходів та хвороба Вас омине!

    Call Now Button
    Будь в курсі подій