• In English
  • У водоймах Буковини можливий мор риби: як цього уникнути
    , опубліковано 03 Липня 2019 року о 12:12

    Через суттєве підвищення температури на території Чернівецької області та настання періоду цвітіння синьо-зелених водоростей можливий мор риби.

     

    Підвищена температура повітря провокує інтенсивний розвиток водоростей у товщі води, тому вона набуває різного забарвлення. При цьому колір води може варіюватись від синьо-зеленого до червоно-бурого (залежно від забарвлення організмів, які викликають “цвітіння”, та їх кількості).

    У прісних водоймах улітку “цвітіння” води здебільшого спричиняють синьо-зелені водорості. Їхній розвиток у воді погіршує гідробіологічний стан водойми і викликає структурні зміни в водоймищі. Поки водорості живуть, вони приносять певну користь: видаляють шкідливі домішки, збагачують воду киснем. При значному збільшенні біомаси водоростей, починає проявлятися біологічне забруднення, у результаті чого значно погіршується якість води, зокрема, змінюється її кольорова гама, pH, в’язкість, знижується прозорість, вона набуває неприємного запаху, з’являється дефіцит розчиненого кисню, який використовується на дихання водоростей та розпад відмерлої органічної маси. Загинувши, водорості засмічують водойму. Під час гниття кисню витрачається більше, ніж виділяється, у результаті риба та її кормові організми зазнають отруєння. Найчастіше такі явища спостерігаються вночі або в передсвітанкові години, коли оксиген споживають водяні тварини, бактерії та водорості, натомість його виділення зменшується.

    Слід зауважити, що для нормальної життєдіяльності коропа один літр води має містити 3-8 см³ кисню. При його концентрації 2 см³ у літрі води риба поводиться неспокійно, випливає на поверхню і ковтає повітря; якщо ж концентрація оксигену ще нижча – 0,5 см³, короп швидко гине від задухи. Від нестачі кисню риба виснажується, а потім помирає. Інколи це явище стає масовим. Тоді говорять про так звану задуху – масову загибель риби внаслідок дефіциту або відсутності оксигену. Задуха виникає переважно у літній період, в основному під час “цвітіння” водойм. Їй сприяє тривала штильова погода, коли водяні шари вертикально не переміщуються, а кисень, зосереджений у придонних шарах, забирають відмерлі рештки рослин і тварин. Аби зменшити кількість задух, слід проводити аерацію (насичення) води киснем та зменшити ріст і розвиток синьо-зелених водоростей.

    У літню пору варто періодично вимірювати вміст оксигену у воді. Для цього треба набрати воду у скляну посудину місткістю не менше 0,5 літра. Закривати ємність (резервуар) необхідно під водою, щоб уникнути доступу кисню з повітря до набраної для аналізу води. Відібраний зразок варто доставити в лабораторію ветеринарної медицини протягом доби для дослідження.

    Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області закликає усіх суб’єктів господарювання краю здійснювати необхідні заходи, щоб не допустити мору риби. Консультації можна отримати в районних управліннях Держпродспоживслужби, а також за телефоном “гарячої лінії”: (0372) 55-34-09. У випадку виявлення мору риби телефонуйте за номером (0372) 55-34-09.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій