• In English
  • Будьмо уважні. Ботулізм – не зупиняється.
    , опубліковано 02 Серпня 2019 року о 13:13

    За результатами аналізу оперативних повідомлень територіальних органів Держпродспоживслужби за 6 місяців поточного року встановлено подальше погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм.

    Так, станом на 01.07.2019  територіальні органи Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 56 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 63 особи, із них 4 –померли, за аналогічний період 2018 року було розслідувано 41 випадок, під час яких постраждало 46 осіб.

    З початку року серед всіх випадків ботулізму, участь у розслідуваннях яких брали територіальні органи Держпродспоживслужби, 31 – пов’язаний із рибною продукцією, у тому числі 10-ймовірно пов’язані із вживанням рибної продукції промислового виробництва.

    З метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм, керуючись законами України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, “По захист населення від інфекційних хвороб”, “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин”.

    У зв’язку з ускладненням санітарно-епідемічної ситуації щодо захворювання на ботулізм Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області  рекомендує:

    • виробникам рибної продукції – в літній період виробляти лише патрану рибу;
    • операторам ринку – не допускати прийом і реалізацію риби без супровідної документації, в немаркованій тарі, перевезення риби транспортом, який не відповідає вимогам законодавства в сфері безпечності харчових продуктів, посилити виробничий контроль, в тому числі лабораторний, за дотриманням санітарних правил і виконанням санітарно-протиепідемічних (профілактичних та ветеринарно-санітарних заходів, забезпечити відповідний температурний режим на всіх етапах обігу рибної продукції;

    населенню – дотримуватись заходів щодо попередження захворювань на ботулізм та інших інфекційних та паразитарних захворювань, фактором передачі яких є рибна продукція (пам’ятка для населення щодо профілактики ботулізму)

    Call Now Button
    Будь в курсі подій