• In English
  • В Україні діятимуть нові вимоги до меду
    , опубліковано 05 Серпня 2019 року о 12:12

    Його маркуватимуть за певними критеріями для забезпечення належної поінформованості та запобігання введення споживача в оману.

     

    В Україні затверджені вимоги до меду. Про це йдеться у відповідному наказі Міністерства агарної політики та продовольства від 19.06.2019 № 330, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04.07.2019 за № 725/33696.

    Наказ дає ряд визначень таким поняттям, як злитий мед, квітковий або нектарний, мед для кондитерських виробів, монофлорний квітковий (нектарний), поліфлорний квітковий (нектарний), падевий, пресований мед, стільниковий, центрифужний (екстрагований) тощо.

    За затвердженими вимогами, мед повинен відповідати певним характеристикам та критеріям складу. Зокрема, він повинен складатися з вуглеводів, переважно з фруктози й глюкози, а також органічних кислот, ензимів (ферментів), пилкових зерен, які потрапляють у процесі переробки бджолами нектару (паді) на мед.

    Колір меду може варіюватись від прозорого (безкольорового), білого, світло-жовтого до темно-коричневого, а консистенція – від рідкої, в’язкої до дуже в’язкої чи щільної. Допускається кристалізація меду – від дрібно- до крупнозернистої.

    Смак цього продукту бджільництва може бути: солодким, ніжним, приємним, терпким, подразнювати слизову оболонку ротової порожнини, без сторонніх присмаків. Аромат – специфічний, приємний, слабкий, сильний, ніжний, без сторонніх запахів. Смак та аромат можуть варіюватися, але ці показники повинні бути зумовлені рослинним походженням, залежно від виду рослини.

    До меду, маркованого як придатного для споживання людиною чи як інгредієнта в харчових продуктах, заборонено додавати інші харчові компоненти та добавки. Пилкові зерна, притаманні цьому продукту бджільництва, не вважаються інгредієнтом.

    Крім того, мед не повинен містити сторонніх органічних та неорганічних речовин, що не належать до його складу, присмаків або запахів. Те саме стосується ознак бродіння та штучно зміненої кислотності. Не можна нагрівати мед таким чином, щоб натуральні ензими (ферменти) було зруйновано або значною мірою дезактивовано.

    За походженням мед поділяють на нектарний (квітковий) та падевий; за способом виробництва – на стільниковий, стільники в меду, злитий мед, центрифужний (екстрагований), пресований. За вмістом пилкових зерен його класифікують так: монофлорний квітковий (нектарний) та поліфлорний квітковий (нектарний).

    До меду для кондитерських виробів теж прописані вимоги.

    Маркування меду має містити інформацію про країну походження, в якій його зібрали.

    Постачання на ринки меду, який введений в обіг до 1 січня 2023 року, згідно з документом, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності вимогам, до закінчення строку його придатності.

    Цей наказ набуде чинності через шість місяців з дня його офіційної публікації.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій