• In English
  • Організація та проведення профілактичних оглядів декретованого контингенту
    , опубліковано 24 Січня 2020 року о 13:13

    Благополуччя у стані здоров’я є ознакою і складовою високої якості життя, оскільки на індивідуальному рівні це дає можливість людині вважати своє життя повноцінним та значущим, бути активним і творчим членом суспільства.

    Важливість проведення профілактичних медичних оглядів працю-ючого дорослого населення, метою яких є: визначення стану здоров’я,  своєчасне виявлення гострих чи хронічних професійних захворювань, встановлення у разі необхідності медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт та попередження виникнення та розповсюдження інфекційних хвороб.

    У чинному законодавстві України чітко визначено категорії працівників, наведено перелік професій, видів діяльності, виробництв і організацій, співробітники яких підлягають обов’язковим медичним оглядам. І роботодавець зобов’язаний не лише проконтролювати проходження ними цієї процедури, а й, у переважній більшості випадків, організувати за свій рахунок проведення медичних оглядів як для вже працюючих на підприємстві співробітників, так і для тих, які лише приймаються на роботу.

     

    Хто ж підлягає обов’язковим медичним оглядам?

     

    Постановою Кабінету Міністрів України від  23.05.2001 року №559 затверджено  Перелік  професій, виробництв  та  організацій, працівники  яких  підлягають  обов’язковим  профілактичним  медичним  оглядам та  Порядок  проведення  цих  оглядів та  видачі  особистих  медичних  книжок.

    Відповідно до Переліку професій, виробництв та організацій,  працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам виділяють 28 виробництв та організацій, працівники яких підлягають  обов’язковим  профілактичним  медичним оглядам:

    • харчова та переробна промисловість (крім працівників підприємств з виробництва дріжджів, олії, сушених овочів, солі, молочної кислоти, фасування чаю, кави; млинів, крупорушок, зерносховищ, елеваторів; крохмалепатокових, соледобувних, спиртових, лікеро-горілчаних підприємств; складів зерна, борошна, круп);
    • підприємства продовольчої торгівлі, в тому числі дрібнороздрібної, а також ті, що розташовані на території ринків;
    • ринки;
    • підприємства громадського харчування;
    • навчальні заклади, крім вищих навчальних закладів III – IV рівнів акредитації;
    • вищі навчальні заклади III – IV рівнів акредитації;
    • притулки для неповнолітніх; оздоровчі заклади для дітей з цілорічним та сезонним перебуванням;
    • лікувально-профілактичні заклади для дорослих (санаторії, будинки відпочинку, пансіонати, будинки-інтернати); пологові будинки (відділення), дитячі лікарні (відділення), відділення патології новонароджених, недоношених;
    • пральні,  приймальні  пункти  білизни, хімчистки;
    • перукарні, косметичні та масажні кабінети, кабінети татуажу, салони пірсингу та візажу;
    • лазні, сауни; готелі;
    • гуртожитки;
    • спортивно-оздоровчі комплекси;
    • заклади культури (театри,  цирки, клуби, будинки культури тощо);
    • розважальні заклади;
    • підприємства фармацевтичної промисловості;
    • аптеки та їх структурні підрозділи;
    • підприємства та об’єкти водопостачання і каналізації;
    • транспортно-дорожній комплекс;
    • рибне господарство;
    • суб’єкти господарювання, що займаються розведенням, вирощуванням і реалізацією тварин;
    • особи, що надають приватні послуги удома (репетитори, гувернантки, доглядальниці, прибиральниці, кухарі, манікюрниці, педикюр-ниці,  масажисти).

    Відповідно до Порядку проводяться обов’язкові попередні (до прийняття на роботу) та  періодичні  профілактичні  медичні  огляди (далі – обов’язкові медичні огляди)  працівників, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб та видача їм особистих медичних книжок.

    Для проведення обов’язкового періодичного медичного огляду робото-давець складає  список працівників, які повинні пройти цей огляд за  обов’язковим погодженням з  Чернівецьким  міським або  районним управлінням Головного  управління  Держпродспоживслужби в Черні-вецькій  області.  Після чого такий список передається до закладу або установи охорони здоров’я,  де проводитиметься  цей  огляд.

    На підставі результатів обстеження кожен лікар-спеціаліст робить висновок  щодо можливості  допущення  працівника  до роботи.

    Контроль за проходженням працівниками  обов’язкових медичних оглядів здійснює роботодавець і несе за це відповідальність.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій