• In English
  • Санітарно-епідемічна ситуація з гострих кишкових та зоонозних інфекцій на території Чернівецької області за 2019 рік
    , опубліковано 24 Січня 2020 року о 13:13

    За 12 місяців минулого року на території Чернівецької області рівень інфекційної захворюваності без врахування носіїв, грипу та гострих респіраторних інфекцій в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року знизився на 1,62%, за рахунок повітряно-крапельних інфекцій. На території області не зареєстровано випадків захворювання людей на сказ, сибірку, бруцельоз, туляремію, орнітоз, лістеріоз.

    На протязі 12 місяців 2019 року в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року спостерігається ріст захворюваності на гастроентероколіти встанов-леної та не встановленої етіології   на 10,6% та 14,1%  відповідно.

    За 12 місяців ріст захворюваності на гастроентероколіти встановленої етіології відмічається в Сторожинецькому, Заставнівському, Кіцманському, Глибоцькому та Новоселицькомурайонах.

    На фоні загального зниження захворюваності на гострі кишкові інфекції в області за 12 місяців спостерігається не благополучна тенденція до збільшення захворюваності в Сторожинецькому, Заставнівському, Глибоцькому,  Новосе-лицькому та Кіцманському районах.

    Одночасно, ріст захворюваності на гастроентероколіти не встановленої етіології відмічається в Глибоцькому, Кіцманському, Новоселицькому  та Вижницькому районах.

    Викликає занепокоєння збільшення рівня захворюваності на ротавірусний ентерит на 5,7%. В порівнянні з аналогічним періодом 2018 року ріст на 6 випадків, зафіксований в Заставнівському, Новоселицькому районах та               м. Чернівці.

    На інших адміністративних територіях відмічаються зниження рівня захворюваності або тільки спорадичні поодинокі випадки захворювання на ротавірусний ентерит.

    Спостерігається суттєвий ріст рівня захворюваності на сальмонельозні інфекції в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року (+106 випадків або 91%), значний ріст захворюваності на сальмонельозні інфекції зареєстрований в Путильському районі (в 40 разів) за рахунок спалаху сальмонельозу в закладі громадського харчування.

    За 12 місяців 2019 року зафіксовано зниження на 5 випадків захворю-ваності на лептоспіроз, зареєстровано 14 випадків захворювання серед людей, проти 19 за аналогічний період 2018 року. Найбільше випадків захворювання зареєстровано в Хотинському, Новоселицькому районах та м. Чернівці.

    За 12 місяців 2019 року в порівняні з 2018 роком продовжується тенденція збільшення рівня захворюваності на туберкульоз органів дихання, рівень захворюваності збільшився на 24,1%, з них лабораторно підтверджено – 26,5%.

    Захворюваність в основному формується за рахунок  Сторожинецького, Путильського та Хотинського районів.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій