• In English
  • Понад третина закладів на Буковині нехтують санітарними вимогами під час карантину
    , опубліковано 04 Червня 2020 року о 19:19

    У Чернівецькій області виявили 234 порушення санітарних та карантинних вимог у магазинах, на ринках та в закладах сфери побутового обслуговування. Мобільні групи провели понад 600 перевірок.

    Про це під час прямого етеру у програмі “Тема дня” на телеканалі UA: Буковина повідомив начальник відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідувань спалахів захворювань Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області В’ячеслав Чернявський.

    Найбільше порушень зафіксували у магазинах непродовольчої торгівлі – 116; продуктових магазинах та на ринках виявили 40 відповідно. Не відповідали санітарним вимогам 32 перукарні з 53 перевірених. Також проінспектували понад 30 закладів харчування, порушення були в більш ніж половини.

    Метою таких перевірок є мінімізація ризиків інфікування небезпечним захворюванням COVID-19 серед населення та запобігання ускладненню епідемічної ситуації в регіоні. І цим інспекціям передувала тривала масштабна інформаційно-роз’яснювальна робота, котру Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області почало з 27 лютого. Усю необхідну інформацію можна знайти також на офіційних сайтах МОЗ, Нацполіції, Держпродспоживслужби.

    Переважно спеціалісти фіксували в роботі підприємців незначні недоліки, котрі швидко можна було виправити. Серед них, зокрема: недотримання соціальної дистанції, несвоєчасне заповнення санітайзерів на входах на торгові об’єкти; нехтування носінням маски, відсутність журналу з записами проведення температурного скринінгу та плану дезінфекції.

    – Є чіткі правила, яких суб’єкти господарювання мають дотримуватись, щоб працювати, приймати відвідувачів та надавати послуги. Для кожного з видів діяльності вони різні (постанови головного державного санітарного лікаря України №№ 14, 16, 17, 18, 20 – ред.). Наші мобільні групи щодня перевіряють до 80 об’єктів, – повідомив начальник Чернівецького міського управління Держпродспоживслужби Сергій Лазарєв.

    За результатами 234 перевірок фахівці оформили 51 припис, а наступного дня проконтролювали їх виконання. У разі виявлення серйозних порушень про ці факти інформують місцеві органи влади.

    Щодо планових перевірок під час карантину, то вони законодавчо заборонені. А позапланові обстеження працівники Держпродспоживслужби можуть провести тільки за умови наявності відповідних звернень від громадян. Зараз їх можна подати в електронному форматі, оскільки особистий прийом громадян призупинений через карантин.

    – Епідситуація в Чернівецькій області поки що не дає підстав розслаблятись, судячи з тенденції, яку ми маємо, ризик захворіти є. Тому в нас немає пом’якшення карантину, тож треба й надалі бути насторожі та дотримуватись засобів безпеки, зокрема, особистої гігієни. Маска – це, звісно, захист, але не є панацеєю від інфікування, – зазначив В’ячеслав Чернявський.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій