• In English
  • «Небезпека, що приховується у домашній консервації»
    , опубліковано 21 Листопада 2020 року о 01:01

    У буковинців є гарна традиція, робити заготівлю «дарів природи», а саме домашнє консервування грибів, помідор, огірків та інших продуктів харчування, які ми всі так любимо споживати взимку. З одного боку домашні консервування  дуже зручно, але з іншого – вони несуть приховану небезпеку нашому здоров’ю, а саме хворобу ботулізм, яка в нинішній час є дуже поширеною.

    Ботулізм — це харчове токсикоотруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Спричинена хвороба паличкою Clostridium botulinum, що міститься в неправильно приготовлених консервах. Найчастіше токсини ботулізму містяться у таких продуктах, як гриби, копчена або в’ялена риба, м’ясні і ковбасні вироби,  та бобові консерви.

    Отруєння домашньою консервацією фіксують упродовж усього року, адже відкрити банку з токсинами ботулізму можна і через тиждень, і через рік після заготівлі, оскільки небезпека потрапляє в банку саме під час консервації. При консервуванні фруктів та овочів треба пам’ятати: чим більше в «закрутках» кислоти, тим довше, краще і надійніше вони зберігаються. Якщо ж оцту буде зовсім мало, консерви можуть зіпсуватися і стати небезпечними для здоров’я. Категорично заборонено консервувати некислі плоди без харчової кислоти і з прогріванням нижче температури 100 градусів.

    З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

    • не брати в дорогу і на відпочинок продукти, що швидко псуються;
    • швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику і обов’язково дотримуватись термінів їх використання;
    • ретельно проварювати, тушкувати і прожарювати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням (залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково  прокип’ятити або протушкувати);
    • захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;
    • не купувати продукти харчування на стихійних ринках чи автошляхах.

    Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області рекомендують купувати гриби на стаціонарних агроподовольчих ринках, де вони проходять відповідний ветеринарно – санітарний контроль в державних лабораторіях ветеринарно – санітарної експертизи.  На ринках області реалізацію грибів  здійснюють у спеціально відведених місцях. На видному місці, де продаються їстівні гриби, облаштовані інформаційні стенди із назвами їстівних грибів та їх характеристикою. На 33 агропродовольчих ринках області облаштовані та  функціонує всього  109 торгових точок для реалізації свіжих та сухих грибів (для реалізації свіжих грибів – 92 т. т., для реалізації сухих грибів – 17 т. т.).   До реалізації допускаються гриби після проведення ветеринарно – санітарної експертизи згідно Правил ветеринарно – санітарної експертизи :  гриби однорідні, посортовані по видах. Пластинчаті гриби в сушеному виді (опеньки і в соленому виді) до реалізації не допускаються, також торгівля консервованими грибами, виготовленими в домашніх умовах   заборонена.

    Протягом 9 місяців 2020 року на ринках Чернівецької області було реалізовано всього   33328,5 кг, в тому числі  грибів свіжих   32903,5 кг та грибів сухих   425 кг.  За результатами ветеринарно – санітарної експертизи по органолептичним показникам не допущено до реалізації 62 кг свіжих грибів.

    Державними інспекторам районів та м. Чернівці посилено та взято під особисту відповідальність здійснення реалізації грибів на агропродовольчих ринках області.

    А коли збираєте гриби самі, то обов’язково враховуйте наступне:

    • ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте, або маєте сумнів;
    • остерігайтеся пластинчастих грибів;
    • не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів;
    • під час посухи грибів краще не брати взагалі;
    • не вживати сирих грибів, не нюхати та не облизувати, особливо слідкувати за дітьми, якщо взяли із собою на «тихе полювання»;
    • ні в якому разі не давати гриби дітям до 7 років, це страва не для них ( у дітей до 7 років не вироблений відповідний фермент, який допомагає перетравлювати гриби);
    • не можна вживати гриби вагітним та жінкам, що годують дітей.

    Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, біль у животі), негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л сольовим розчином  та пийте багато рідини.

    Будьте відповідальними та бережіть себе  та своїх рідних!!!!!

    botul-1

    Call Now Button
    Будь в курсі подій